Madde 1 – Mutfağım doğum günüm, evlilik yıldönümüm ve resmi tatiller haricinde her gün açıktır.
Burada anlatılmak istenen gayet açık değil mi? Kendileri demek istiyor ki; ''Ben zaten hafta sekiz gün dokuz mutfaktayım. En azından özel günlerde al beni bir yemeğe götür ki ben de bir gün olsun ne pişirsem diye düşünmekten kurtulayım!'' E haksız da sayılmaz hani
Madde 2 – Yemekleri beğenmezseniz açıkça söyleyin. Alınmam. Bu bıçak yalnızca salata doğramak içindir.
Kibarca diyor ki; ''Beğenmiyorsan geç de kendin yap, benim de işime gelir! Korkma da, sen beni beğenmedin diye katil olacak halim yok'' E ama bakın yine haklı.
Madde 3 – Aniden gelseniz dahi evde envai çeşit yemek bulabilirsiniz; tabii eğer aniden geleceğinizi bir hafta önceden haber verirseniz!
Arkadaş devir iletişim devri! Akşama kadar oturup oturup yemek saati gelince de mutfağa girmeye üşenip ''Aaaa hadi Ayşe Hanımlara gideliiiim!'' demeyin, yapmayın bunu. Önceden bir haber verin ki biz de ona göre hazırlığımızı yapalım. ''Kırk yılın başında bir gittik de bize ede ede bisküvi ikram etti'' dememiş olursunuz siz de sonrasında. İnanın kapımız her zaman açık. Millet olarak misafir sever insanlarız sonuçta. Yenilsin içilsin, ama öncesinde bir ''Alo..'' denilsin, lütfennn.
Madde 4 – Yemekten önce ıvır-zıvır yemeyin.Yemeği yakarsam onları yemek yerine yersiniz.
Yemeyin karrrrdeşiiiim! Yemekten önce ıvır zıvır yemeyinnn! Bakın bir yemek kolay pişmiyor. Akşama kadar düşünülüyor öncesinde bir kere. ''Engin bakliyat sevmez, oğlan sebze yemez, kız diyette'' diye herkesin zevkine göre her gün bir menü çıkarmak zaten pişirmekten zor inanın! Saygı duyun emeğe! Yemekten önce yemeyin şu ıvırı zıvırı ki yemek saati geldiğinde ''Ben tokum yeaaaa…'' diye kıvırdığınız burun annenizin sinir katsayısını yükseltmesin. ''Bu akşam yemek yok abur cuburla idare edin'' cümlesi sizin için ne demekse, anneniz için de ''Ben tokum yeaaa…'' demeniz o demek çünkü.
Madde 5 – Et yemeklerimizde sadece dana eti kullanılır. Salon duvarlarında asılı hayvan başlarının olayla hiçbir ilgisi yoktur.
Burada kendileri mizahi yönünü konuşturmuş. Ama illa bir ders çıkaracak olursak ''Yemeğin içinde kıyma var ıyy, ben köfteyi soslu değil ızgara severim, ben kırmızı et yemem beyaz et isterim'' gibi çeşitli bahaneler barındıran cümleler kurmayın! Yiyin işte! Yemek!
Madde 6 – Mutfakta bana saygı gösterilir, bütün işler ellerimden öper.
''Aman sofraya iki bardak da ben götüreyim deme çocuğum! Su içtiğim bardağı bari makineye koyayım deme zaten nasılsa bir yapan var!'' gibi sitemkar cümleler duymak istemiyorsanız bir işin ucundan tutun; en azından tutuyormuş gibi görünün. Yok ikisi de bana göre değil diyorsanız da en azından saygıda kusur etmeyin.
Madde 7 – Kocamı mutfakta iş yaparken gördüğünüzde doğal davranın.Önünüze bakın, hiçbir şey olmamış gibi davranın.
Mutfağa girdiğinde harikalar yaratan bir koca olmanıza rağmen mutfağın önünden dahi geçmiyorsanız, burada eşiniz size sitem ediyor beyler. Şayet diyor bir gün kocamı bir işin ucundan tutar vaziyette görür iseniz eğer, bu durumun tekrarını yaşayabilmem açısından ''Ooo sen buralara uğrar mıydın yaa?'' tarzı kocamın sinirine dokunması muhtemel geyikler yapmayın lutfen. Zira kocamın bir daha mutfağa girmemesine sebep olursanız elimden çekeceğiniz var diyor aslında. Hıı bir diğer tarafta da kocası mutfağa girdiğinde ortamı enkaza çevirecek olduğunu bildiği halde soğukkanlılığını koruyan hanımlarımız da aynı uyarıyı yapıyor olabilir ki onların heppppsine sabırlarından dolayı tebriklerden birer demet gönderiyoruz buradan.
Madde 8 – Fayanslardaki soyut desenleri başka hiçbir yerde bulamazsınız. Onları kocam mikserde krem şanti karıştırırken yapmıştır.
Yahu senin neyine mikserle krem şanti çırpmak be adam! Sana mı kaldı yani? Neyse, olan olmuş bir kere. En iyisi mi bu rezilliği görmezden gelmek. Hıı bir de mahvettiği duvara sanat eseri muamelesi yapabilecek kadar aşkıyla gözümüzü kör eden kocalar ver bize Allahım! (Koro şeklinde AAAAMİN)
Madde 9 – Yemek yaparken müzik dinlemeyi severim. Sırf bu yüzden düdüklü tencereme pan flüt taktırdım.
Kahvaltı hazırlarken, bulaşık yıkarken, kek çırparken, yemek yaparken, çorba kaynatırken kısaca mutfaktayken müziği sevmeyen var mı? Elbette yok. Bunu diyor işte bu madde de.
Madde 10 – Bu mutfakta sigara içilmez, canım çekiyor.
''Kalk iki de bol köpüklü kahve yap, yanına da bir sigara bana yak'' diyor burada annemiz. Ne de güzel diyor! Bilen bilir ki mutfak sohbetinin keyfi hiçbir yerde bulunmaz çünkü!
Madde 11 – Bu mutfakta çöp üç kere dökülür: Pencerenin altından kimse geçmediği zamanlarda.
Rahmetli Kemal Sunal'ın bir filmi vardı bilmeyeniniz yoktur; yukarı dairede oturan dedikoducu bir ablamız eline geçen her çöpü fırlatırdı. Neyse Allah'tan kalmadı artık öyleleri.
Madde 12 – Yemeklerimi tadarken yüzünüzün alacağı şekil, geleceğinizde rol oynayabilir.
E haklı! Yine haklı, hep haklı! Beğenmeyip surat ekşitirseniz neden yemek yapsın ki size yani? Hiç.
Madde 13 – Afiyet Olabilir
Yukarıda yazan-yazmayan tüm kurallara uyduğunuz sürece neden olmasın ki? Elbette olabilir. Afiyetin yanında bal şeker bile olabilir.