Pratik çıtır tavuk tarifi

Ünlü şef Jamie Oliver'dan sarımsaklı çıtır tavuk tarifi...

Yemek Tarifleri 26.04.2015, 01:00 26.04.2015, 01:00
Pratik çıtır tavuk tarifi

Ünlü şef Jamie Oliver tarafından tasarlanmış oldukça pratik bir tavuk yemeği. Oliver'ın kendi deyişiyle "tavuğa, kırmızı ete hatta balığa bile hoş bir altın sarılığı ve çıtır bir doku kazandırmanın en kolay yolu" olan bu tarifi kolayca uygulayabilir, misafirlerinizi şaşırtabilirsiniz. Tüm işlemleri ile birlikte yarım saat içerisinde tamamlanan sarımsaklı çıtır tavuk tarifimizin ölçülerini ise iki kişilik olarak veriyoruz. Haydi başlayalım!


Malzemeler 

1 baş sarımsak
1 limon
6 "Saltine" kraker (Ülkemizde bu tip krakeri "As Kraker" veya "Krim Kraker" ismiyle bulabilirsiniz. Oldukça ucuz ve geçmişte kalmış bir ürün olduğundan, büyük marketlerin kraker reyonlarının alt raflarına veya mahalle bakkalınıza bakmanızı öneriyoruz.)
30 gram tereyağı (2 yemek kaşığı) 
4 sap maydanoz 
56 gram çok amaçlı un (2 tepeleme yemek kaşığı) 
1 büyük doğal köy yumurtası Zeytinyağı 
Birer tutam tuz ve karabiber

Hazırlanışı 

Tavuğu hazırlamak için: 

Sarımsakları soyun ve limonunuzun kabuğunu rendeleyin. Krakerlerinizi tereyağı, sarımsak, maydanoz, limon kabuğu ve birer tutam tuz-karabiber ile birlikte mutfak robotuna atın. Karışımınız incecik bir hal alana kadar mutfak robotunuzu çalıştırın ve daha sonra karışımı robottan çıkarıp bir tabağa alın. Bir başka tabağa un serpin. Küçük bir kâseye yumurtayı kırıp çatalla çırpın. Tavuk göğüslerinin alt kısmına bıçakla fazla derin olmayan çizikler atarak baklava deseni oluşturun. Daha sonra tavuk göğüslerinizi kesme tahtasının üzerine yayıp üzerlerini streç film ile örtün. Bir tava ile tavuk göğüslerini hafifçe yayılacak kadar dövün. Tavuklarınızı önce tamamen kaplanıncaya kadar una, daha sonra yumurtaya, daha sonra da hazırladığınız kraker-maydanoz karışımına bulayın. (İpucu: Bu noktada kraker-maydanoz karışımını tavuğun üzerine iyice yapıştırmanız gerekiyor. Elinizle bastırmanızda fayda var. Bu katman ne kadar kalın olursa alacağınız sonuç o kadar iyi olacaktır.) 

Pişirme işlemi için: 

Tavuğunuzu ister fırında, ister kızartarak pişirebilirsiniz. Eğer fırında pişirmeyi tercih edecekseniz, öncelikle fırınınızı en yüksek derecede ısıtın. (240 derece civarı olmalı) Fırın tamamen ısındığında tavuklarınızı düz bir fırın tepsisine alın ve yalnızca 15 dakika fırına atın. Eğer kızartmayı tercih edecekseniz, bir kızartma tavasını orta ateşe koyun ve içerisine "birkaç gluk" (Jamie Oliver, tariflerinde bu tür ölçüler kullanmayı çok seven bir şef. Bu tür ölçüler verdiğinde, aslında 'üç aşağı beş yukarı fark etmez' demiş oluyor. Yağınızın tavukların üzerini hafifçe geçmesi yeterli olacaktır. Zeytinyağının riviera, yani rafine olması ise çok önemli. Kızartma gibi yüksek ısı gerektiren tariflerde sızma zeytinyağı kullanmanız hem sağlık hem ekonomi hem de lezzet açılarından zararınıza olacaktır.) riviera zeytinyağı dökün. Zeytinyağınız da ısındıktan sonra tavuklarınızı tavaya koyun ve iki taraflarını da dörder dakika kızartın. Altın rengi alıp çıtır bir dış tabakaya kavuştuklarında, yemeğiniz hazırdır. 

Servis için:

Tavuk göğüslerinizi bütün halinde servis edebileceğiniz gibi kesme tahtası üzerinde enine orta kalınlıkta dilimler haline getirerek yine aynı kesme tahtası üzerinde ortaya da koyabilirsiniz. En güzel ve basit servis için, kesme tahtası üzerinde tavukları dilimledikten sonra birkaç dilim limonu yanlarına koyun ve üzerlerine hafif kalın tuz serpin. Taze bir yeşil salata veya sotelenmiş karışık sebze ile birlikte bu tarif şahane olur. (Jamie Oliver, servis için tahta kullanmayı günlük hayatımıza sokan şeflerin başında geliyor. Bu tip bir servis için evinizdeki standart kesme tahtası yerine tabak-çatal-bıçak vb. ürünler satan mağazalardan bulabileceğiniz servis tahtalarını kullanmanızı öneriyoruz.)

Yorumlar (0)
15
açık
Günün Anketi Tümü
En Çok Sevdiğiniz Renk Hangisi?
Namaz Vakti 21 Kasım 2024
İmsak 06:22
Güneş 07:52
Öğle 12:55
İkindi 15:25
Akşam 17:48
Yatsı 19:12
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 11 31
2. Fenerbahçe 11 26
3. Samsunspor 12 25
4. Eyüpspor 12 22
5. Beşiktaş 11 21
6. Göztepe 11 18
7. Sivasspor 12 17
8. Başakşehir 11 16
9. Kasımpasa 12 14
10. Konyaspor 12 14
11. Antalyaspor 12 14
12. Rizespor 11 13
13. Trabzonspor 11 12
14. Gaziantep FK 11 12
15. Kayserispor 11 12
16. Bodrumspor 12 11
17. Alanyaspor 11 10
18. Hatayspor 11 6
19. A.Demirspor 11 2
Takımlar O P
1. Kocaelispor 12 25
2. Bandırmaspor 12 24
3. Erzurumspor 12 22
4. Karagümrük 12 21
5. Igdir FK 12 21
6. Ankaragücü 12 19
7. Ahlatçı Çorum FK 12 19
8. Boluspor 12 18
9. Şanlıurfaspor 12 18
10. Manisa FK 12 17
11. Esenler Erokspor 12 17
12. Ümraniye 12 17
13. Pendikspor 12 17
14. Keçiörengücü 12 15
15. Gençlerbirliği 12 15
16. İstanbulspor 12 14
17. Amed Sportif 12 14
18. Sakaryaspor 12 13
19. Adanaspor 12 7
20. Yeni Malatyaspor 12 -3
Takımlar O P
1. Liverpool 11 28
2. M.City 11 23
3. Chelsea 11 19
4. Arsenal 11 19
5. Nottingham Forest 11 19
6. Brighton 11 19
7. Fulham 11 18
8. Newcastle 11 18
9. Aston Villa 11 18
10. Tottenham 11 16
11. Brentford 11 16
12. Bournemouth 11 15
13. M. United 11 15
14. West Ham United 11 12
15. Leicester City 11 10
16. Everton 11 10
17. Ipswich Town 11 8
18. Crystal Palace 11 7
19. Wolves 11 6
20. Southampton 11 4
Takımlar O P
1. Barcelona 13 33
2. Real Madrid 12 27
3. Atletico Madrid 13 26
4. Villarreal 12 24
5. Osasuna 13 21
6. Athletic Bilbao 13 20
7. Real Betis 13 20
8. Real Sociedad 13 18
9. Mallorca 13 18
10. Girona 13 18
11. Celta Vigo 13 17
12. Rayo Vallecano 12 16
13. Sevilla 13 15
14. Leganes 13 14
15. Deportivo Alaves 13 13
16. Las Palmas 13 12
17. Getafe 13 10
18. Espanyol 12 10
19. Real Valladolid 13 9
20. Valencia 11 7