Tıbbi Aromatik Bitkilerden Hindiba

Bu makalemde sağlık açısından önemli etkilere sahip olmasına rağmen ne yazık ki, pek çok kişi tarafından tanınmayan, hatta bazılarının zararlı bir ot olduğunu düşündüğü “hindiba” adlı bitkiden bahsedeceğim.

Sağlık 21.05.2015, 16:49 21.05.2015, 16:49
Tıbbi Aromatik Bitkilerden Hindiba

 

Hindiba, tıbbi aromatik özelliğe sahip olmakla birlikte, ülkemizde kültürel olarak yetiştiriciliği pek yapılmayan, kullanılmayan tarlalarda, yol kenarlarında, bayırlarda kendiliğinden yabani olarak yetişen, papatyagiller familyasından, gövdesiz bir bitkidir. Farklı yörelerde, radika, frenk salatası, bostan hindibası, güneyik, göyhek, aslan dişi gibi birçok farklı isimle bilinmektedir.





Mısır ve Endonezya kökenli olduğu düşünülen bu bitkinin, 16. yüzyıldan bu yana Avrupa’da tarımı yapıldığı tahmin edilmektedir. Avrupa’’da 1546 yılından itibaren şifalı bitkiler kitaplarında yer alması, bu tarihten önce hindibanın Avrupa’’da bilinmediğinin göstergesidir. Birçok ülkede baharat olarak da kullanılmaktadır.

Bitki, Nisan ve Mayıs aylarında çiçeklenmektedir. Çiçek saplarının yüksekliği 10-50 cm arasında değişir. Çiçek sapları içerisinde sarımsı beyaz renkte bir sıvı bulunmaktadır. Bunlar, çiçeklenme döneminde, üzerinde çiçek bulunduğunda hasat edilmelidir. Altı tüylü, kenarları odun testeresinin ağzı şeklinde dişli, rozetler oluşturan parçalı yaprakları bulunuyor. Çiçekleri genel olarak açık mavi olmakla birlikte beyaz renkli olanları da vardır. Çiçek sapları ve rozet yaprakları hem çiğ olarak hem de pişirilerek sebze şeklinde tüketilebilir. Bunlar acımsı, gevrek ve suludur 
ve kıvırcık salatanın tadını andırırlar. Yapraklarından salata olarak yararlanıldığı gibi sıcak yemek de yapılmaktadır. Toprakta 20 cm. derinliğe kadar inen acı sütlü bir kazık kökü bulunmaktadır. Kavrulmuş köklerinin toz haline getirilmesiyle elde edilen ürün Avrupa’’da kahve yerine kullanılmaktadır. Hindiba, döktüğü tohumlarıyla çoğalır. Gıda maddesi olarak tüketilmesinin yanında, parlak görünümlü çiçekleri sayesinde park ve bahçelerde süs bitkisi olarak da kullanılmaktadır. Kurutularak kullanılacak hindibaların kurutma esnasında yapısındaki eterik yağları kaybettiğinden, bitki çok uzun süre güneş ışığına maruz bırakılmamasında fayda vardır.





Bileşimi:

Başta C vitamini olma üzere bol miktarda vitamin içermektedir. Bunun haricinde, acı maddeler, triterpen, sterol, carotin, flavon, tanen, laktoz (süt şekeri), mineraller (bolca kalsiyum ve fosfor), uçucu yağlar, inulin (lifler sınıfına ait polisakkarit), albümin (kan proteini), glikozitler içerir.

Faydaları:

* Safra kesesi ve karaciğer hastalıklarında faydalıdır. Safra kesesinde oluşmuş olan taşları eritemez ancak yeni taşlarının oluşumunu ve var olan taşların büyümesini engelleyerek ağrıyı azaltır. Safra azlığını önlemede etkilidir.
* Günde 5-6 çiçek sapının çiğneyerek tüketilmesi kronik karaciğer iltihaplarına iyi geldiği belirtilmektedir. Böbreklerin ve karaciğerin çalışma kapasitesini iyi düzeyde yükseltir. İdrarı söktürmesinin yanında müshil etkisi de bulunmaktadır.
* Şeker hastalığına karşı iyi geldiği söylenmektedir. Bu konuda, günde 10 adet çiçek sapının çiğneyerek tüketilmesi önerilmektedir.
* Deri kaşıntılarını, egzamaları ve temriyeleri iyileştirici etkisi bulunmaktadır.
* Ciltte bulunan akne ve sivilcelere hindiba öz suyunun sürülmesi faydalı olmaktadır.
* Mide sıvılarını düzenler ve mide de birikmiş maddeleri temizler. Hazmı kolaylaştırıcı, gaz söktürücü etkisiyle, mide ve bağırsaklarda şişkinlik ve sindirim bozukluklarını önlemede oldukça başarılıdır.
* Vücutta sindirilemeyen bazı özel şeker molekülleri içeriyor. Bunlar bağırsaklardaki faydalı bakterileri besleyerek bedenin savunma sistemini güçlendiriyor.
* Nefes darlığı ve göğüs hastalıklarına iyi geldiği söylenmektedir.
* Sinir sistemini uyarıcı ve uyku açıcı özelliği olduğunu görülmüştür.
* Baharat özelliği sayesinde iştah açıcıdır.
* Metabolizma hastalıklarına karşı çok önemli maddeler içerir.
* İçerdiği maddelerin birlikte oluşturduğu etki sayesinde bedeni güçlendiren kuvvetli bir toniktir. Bu sayede halsizliği önleyici ve vücut direncini artırıcı özelliklere sahiptir.
* Hücreler arası boşlukları dolduran, hücreleri birbirine bağlayan bağ dokuyu olumlu yönde etkileyerek yeterli oranda kanın tüm hücrelere ulaşmasına yardımcı olur.
* İçeriğinde bulunan albümin sayesinde kan hücrelerini olumlu yönde etkiler, kanı temizler. Kan temizleyici etkisi sayesinde Romatizma ve gut hastalıklarına iyi gelmektedir. Romatizma ve gut hastalarının, ilkbahar ve sonbaharda 2-4 haftalık bir hindiba kürü uygulamaları önerilmektedir.
* Romatizmanın neden olduğu kemik ağrılarına da iyi geldiği, kemiklerin hareket kabiliyetini artırdığı, içerdiği yüksek miktarda kalsiyum sayesinde kemik sağlığına iyi geldiği söylenmektedir.

Hindibanın çiçekli sapları (çiçeklenme döneminde çiçekler üzerindeyken koparılarak) ve / veya yaprakları taze olarak kullanılabildiği gibi pişirilerek de kullanılmaktadır. Ayrıca bunlar kurutularak, hindiba çayı olarak da kullanılmaktadır. Günde 2-3 bardak çay, tatlandırılmadan, yemeklerden önce içilmesi faydalı olduğu belirtilmektedir. Diğer taraftan, hindiba çiçeklerinden, ilkbaharda, pekmez yapıldığı da söylenmektedir. Ayrıca bu pekmezin lezzetli olduğu belirtilmektedir.

Her şeyin fazlasının zararlı olması gibi, hindibanın da fazla miktarda tüketilmesi dalakta rahatsızlıklara neden olmaktadır. Bazı bünyelerde alerjik etkiler de gösterebildiğinden doktorlara danışarak kullanılmasında fayda vardır. İdrar söktürücü ilaçlarla birlikte kullanılmaması önerilmektedir. İshal rahatsızlığı olan kişilerin kullanmamaları tavsiye edilmektedir. Şeker hastalarının kullandığı diyabet ilaçlarının etkisini azalttığı da söylenmektedir.

Yorumlar (0)
15
açık
Günün Anketi Tümü
En Çok Sevdiğiniz Renk Hangisi?
Namaz Vakti 29 Kasım 2024
İmsak 06:30
Güneş 08:01
Öğle 12:57
İkindi 15:22
Akşam 17:44
Yatsı 19:09
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 12 34
2. Fenerbahçe 12 29
3. Samsunspor 13 26
4. Eyüpspor 13 22
5. Göztepe 12 21
6. Beşiktaş 12 21
7. Sivasspor 13 18
8. Başakşehir 12 16
9. Rizespor 12 16
10. Trabzonspor 12 15
11. Gaziantep FK 12 15
12. Kasımpasa 13 15
13. Konyaspor 13 15
14. Antalyaspor 12 14
15. Kayserispor 12 12
16. Alanyaspor 12 11
17. Bodrumspor 13 11
18. Hatayspor 12 7
19. A.Demirspor 12 2
Takımlar O P
1. Kocaelispor 13 26
2. Bandırmaspor 13 25
3. Karagümrük 13 24
4. Erzurumspor 13 22
5. Igdir FK 13 22
6. Boluspor 13 21
7. Ahlatçı Çorum FK 13 20
8. Ankaragücü 13 19
9. Esenler Erokspor 13 18
10. Keçiörengücü 13 18
11. Şanlıurfaspor 13 18
12. Ümraniye 13 18
13. Gençlerbirliği 13 18
14. Pendikspor 13 18
15. İstanbulspor 13 17
16. Manisa FK 13 17
17. Amed Sportif 13 15
18. Sakaryaspor 13 14
19. Adanaspor 13 8
20. Yeni Malatyaspor 13 -3
Takımlar O P
1. Liverpool 12 31
2. M.City 12 23
3. Chelsea 12 22
4. Arsenal 12 22
5. Brighton 12 22
6. Tottenham 12 19
7. Nottingham Forest 12 19
8. Aston Villa 12 19
9. Fulham 12 18
10. Newcastle 12 18
11. Brentford 12 17
12. M. United 12 16
13. Bournemouth 12 15
14. West Ham United 12 15
15. Everton 12 11
16. Leicester City 12 10
17. Wolves 12 9
18. Ipswich Town 12 9
19. Crystal Palace 12 8
20. Southampton 12 4
Takımlar O P
1. Barcelona 14 34
2. Real Madrid 13 30
3. Atletico Madrid 14 29
4. Villarreal 13 25
5. Athletic Bilbao 14 23
6. Osasuna 14 22
7. Girona 14 21
8. Mallorca 14 21
9. Real Betis 14 20
10. Real Sociedad 14 18
11. Celta Vigo 14 18
12. Sevilla 14 18
13. Rayo Vallecano 13 16
14. Leganes 14 14
15. Getafe 14 13
16. Deportivo Alaves 14 13
17. Las Palmas 14 12
18. Valencia 12 10
19. Espanyol 13 10
20. Real Valladolid 14 9