Hamilelik her şeye ekstra dikkat etmek ve dolayısıyla yepyeni bir hayat düzenine merhaba demek aslında. Bu dönemde zararlı olan hatta zararlı olduğuna dair şüphe duyulan yiyeceklerden uzak durulduğu gibi saç boyasından ojeye kadar özel bir dikkat gerektiriyor bir bebeği dünyaya getiriş süreci.
Fakat bazı yiyecekler var ki, bunlardan kesinlikle 9 ay boyunca ayrı kalmanız gerekiyor. İşte o besinler...
1. Az pişmiş ya da çiğ yumurta
Az pişmiş yumurta hamilelikte salmonella denilen bakteriler yoluyla çeşitli bağırsak enfeksiyonlarına neden olur. Bu tür bakteriler ise hamile olan kişide ishalle sonuçlanır. Salmonella bakterisi aynı zamanda gıda zehirlenmelerine de yol açmaktadır. İşte bu sebepten dolayı hamilelik döneminde az pişmiş yumurta yenmemesi gerekenler listesinde başı çekiyor.
2. Pastörize edilmemiş ya da küflü peynirler
Küflü ve pastörize edilmemiş sütten yapılan peynirler hamilelerin uzak durması gereken yiyeceklerin bir diğeri. Pastörize edilmemiş yumuşak peynirlerde ya da bazı ev yapımı peynirlerde; erken doğum, düşük ya da doğum kusurlarına yol açan listeria adlı bir bakteri mevcuttur. Pastörize sütten yapılmış her tür beyaz peynir, kaşar peynir hamileler için mükemmel bir kalsiyum kaynağı olup sık sık yenmesi gerekirken, pastörize halde olmamış ya da küflü bu peynirler oldukça tehlikelidir.
3. Karaciğer
Karaciğer, içerisinde yüksek miktarda A vitamini içeren bir sakatattır. Gebelik döneminde bu çok sağlıklı olmayacaktır. Bu sebeple karaciğer hamilelere asla önerilmez.
4. Az pişmiş ya da çiğ et
Çiğ ya da az pişmiş et hamilelik döneminde kesinlikle yenmemelidir. Sebebi ise az pişmiş ya da çiğ haldeki ette toksoplazma riski vardır. Toksoplazma, düşüğe ve doğum kusurlarına neden olabilir. Et ve tavukları, hiç pembelik kalmayıncaya kadar pişirmek bu dönemde iyi olacaktır. Ayrıca salam, sosis, pastırma gibi etlerden de uzak durmanız gerekiyor.
5. Kabuklu deniz ürünleri
İstiridye, midye, karides gibi çiğ ve az pişmiş kabuklu deniz ürünlerinin hamileleik sürecinde yenmemesi önerilir. Nedeni ise çiğ deniz ürünlerin de bulunan salmonella nedeniyle zehirlenmeye neden olabilmesidir.
6. Alkollü içecekler
Bazı doktorlar günde yarım kadeh kırmızı şarap için izin verse de; genel olarak hamilelikte alkol kullanımı çok ciddi sonuçlar doğurabilir.
7. Doktora danışılmadan içilen bitki çayları
Bitki çayları bilinçli kullanıldığında şifa olurken, tavsiye üzerine ya da gelişigüzel tüketildiğinde yarardan daha fazla zarar getirebilir. Hamililelerde bu durum daha da dikkat edilesi bir hal alır. Aloe vera, fesleğen, kekik, adaçayı, sedef otu, ginseng ve bunun gibi daha onlarca bitki rahim kasılmalarını başlatabilir ya da doğum anomalilerine sebep olabilir. Bu sebeple bitki çayı tketiminde mutlaka doktorunuza danışmalısınız.
8. Fazlasıyla şeker içeren her türlü yiyecek
Pasta ve şekerli pastane ürünlerinin yanısıra reçel, marmelat gibi aşırı şeker içeren yiyecekler de gebelikte zararlıdır. Ayrıca bu dönemde paketlenmiş hazır gıdalardan mümkün olduğunca uzak durulmalıdır.
9. Soya ürünleri
Soya sosu ve ürünleri gebelikte kullanılmamalıdır. Soya genetiğiyle oynanmış enzimler içerdiği için sizin ve bebeğinizin sağlığına ciddi zararlar verebilir.
10. Her türlü sakatat ve çiğ balık
Sakatatlardan kesinlikle uzak durmalısınız. Çünkü sakatatlar bakteriye en açık yiyeceklerdir. Kokoreç, beyin, suşi ve benzerlerine bu dönemde mutlaka veda etmeniz gerekiyor.