Faydalı salata tarifleri

Yaşam 03.07.2015, 11:45

Doğru besinlerle hazırlanan salataların sağlık açısından faydaları saymakla bitmiyor. Uzman Diyetisyen Pınar Kural Enç salatalar ve faydaları konusunda bilgiler verdi.

PANCAR SALATASI

Pancar,A, B, C ve P vitaminleri yönünden zengindir... Serinletici, iştah açıcı, besleyicidir. Bileşiminde bulunan ve radyoaktif bir eleman olan rubidyumun sindirim üzerinde olumlu bir etkisi vardır. Pancar aynı zamanda fosfor, demir, bakır, potasyum, magnezyum, kalsiyum, brom, çinko, manganez ve şeker bulunur. Kırmızı pancar alyuvarların oluşmasında rol oynar.

Kırmızı pancarın suyu en güçlü kan düzelticilerden biridir.Pancar kanseri önlemede bağlantılı olduğunu antioksidanlar bakımından zengindir. Lif mükemmel bir kaynak, pancar kandaki kötü kolesterol seviyelerini azaltmaya yardımcı olur.Prostat, verem ve sinir hastalıklarında faydalıdır. Mide ve bağırsak üzerinde olumlu etkisi vardır.Ayrıca soğuk algınlığı enfeksiyonlarının arttığı kış aylarında kırmızı pancarın tüketilmesi, vücudun direncini artırır.

Örnek Salata;

Pancar çiğ olarak yenebilir,pişmiş olarak da...İnce düz salata içine rendelenmiş veya sirke ile marine edilmişini deneyin.
3 bütün pişmiş pancar, iki yemek kaşığı (yemek kaşığı) tahin, bir avuç haşlanmış nohut, yarım limon ve iki yemek kaşığı sızma zeytinyağı.Ceviz ile süsleyin.Yanında da çavdar ekmeği tüketilebilir.