Yeşil mercimekli bulgur pilavı için gerekli olan malzemeler
► 1 su bardağı yeşil mercimek
► Yarım çay bardağı sıvı yağ (tercihen sızma zeytinyağı)
► 2 yemek kaşığı tereyağı
► 3 adet orta boy kuru soğan
► 1 yemek kaşığı domates salçası ya da biber salçası
► 2 su bardağı kalın pilavlık bulgur
► 4 su bardağı et suyu ya da su
► Yeteri kadar tuz, karabiber ve kırmızı pul biber
Yeşil mercimekli bulgur pilavı yapımı
Pilavı hazırlamak için önce yeşil mercimeği haşlayalım. Haşlama sırasında yeşil mercimekler dağılmasın, biraz diri kalsın. Çok haşlanırsa, pilavın içinde dağılacaktır. Daha sonra pilav tenceresine tereyağını ve sıvı yağı koyalım. Bunun içine kuru soğanları yemeklik küçük bir şekilde doğrayalım. Kuru soğanlar şeffaflaşana kadar kavuralım. İçine domates salçasını koyarak, salçanın kokusu çıkana kadar kavurmaya devam edelim. İsterseniz siz biber salçası da kullanabilirsiniz. Daha sonra ayıklanmış ve yıkanmış bulguru içine atalım ve kavurmaya devam edelim. Ardından baharatları istediğiniz ölçüde atın. Tuzu, haşlanmış yeşil mercimeği ve et suyunu koyarak, pilavı ateşin altını yavaşça kısarak pişirelim. Pilavın suyunu çekmesinden sonra, ağzına temiz bir bez örterek, dinlendirelim. Servis aşamasında yeşil mercimekli bulgur pilavını güzelce şekillendirerek, yanında domates, biber ve nane ile birlikte konuklarımıza ikram edelim.
Afiyet olsun.