► 500 gr. ayıklanmış taze barbunya.
► 1 büyük baş, ince doğranmış kuru soğan
► 4 – 5 orta boy, ince doğranmış sarımsak(Bütün olarak da kullanabilirsiniz.)
► 2 büyük boy irice küp şeklinde doğranmış domates
► ½ demet ayıklanmış maydanoz
► 1,5 tatlı kaşığı toz şeker
► Yeterince tuz
► 3 – 4 çorba kaşığı zeytinyağı
Yapılışı
Barbunyaları suyu karartmaması için önceden 5 dakika kadar pişirelim.
Aslında bunu yapmak zorunda değiliz, ancak rengin kararmaması için genelde bu yöntem uygulanıyor.
Bu arada zeytinyağını ısıtıp üzerine soğan ve sarımsağı ilave ederek pembeleşinceye kadar karıştıralım.
Üzerine domatesimizi ekleyerek biraz karıştıralım ve kararmış suyunu süzdüğümüz barbunyayı, ardından şeker ve tuzu ilave ederek kısık ateşte 20 – 25 dakika barbunyalar yenecek kıvama gelene kadar pişirelim.
Üzerine maydanozla servis yapalım.
Zeytinyağli Barbunya Pilaki
► 2 su bardağı kuru barbunya
► 6 su bardağı su
► 2 orta boy soğan
► 6 diş sarımsak
► 2 büyük boy havuç
► 1 büyük boy patates
► 1 yemek kaşığı salça
► 3-4 dal maydanoz
► 2 tatlı kaşığı tuz
► 8 yemek kaşığı zeytinyağı
► 1 yemek kaşığı şeker
► 1 orta boy limon
Yapılışı
Barbunya yıkanıp 2 su bardağı su ile bir gün önceden ıslatıhr.
Kalan suyu ekleyip 45-50 dakika pişirilir.
Soğan ince ince kıyılır.
Sarımsaklar büyüklüklerine göre iki-üç parçaya bölünür.
Havuç, patates ve maydanozu yıkanır.
Havuç ve patates küp küp doğranır.
Soğan, sarımsak, tuz, yağ ve şekerle birlikte tencereye eklenir.
Yaklaşık 20 dakika daha pişirilir.
Servis tabağına alındıktan sonra maydanozu kıyılır ve yemeğin üzerine serpilir.
Limonla birlikte servis yapılı