Mangal yaparken, etler küçük parça olmalı...
Mangal yaparken en sık yapılan hataların pişirilecek etin seçiminden ve yönteminden kaynaklandığını belirtenGöncüoğlu; “Eti yağlı seçmek ve ateşe çok yakın yerleştirmek en büyük iki mangal hatası. Sağlıklı mangal için pişirme yönteminde et ve et ürünlerini uzun süreli mangal üzerinde pişirmek kanserojen maddelerin çıkmasına sebebiyet verdiği için, mangaldan önce biraz pişirmek bu riski azaltacaktır.
Örneğin; 5 dakika fırında pişirmek gibi. Küçük parçalı etler daha çabuk pişer, bu nedenle pişirme süresini azaltmak için küçük parçalı ürünler tercih edilmelidir.
Kömürün iyice kor haline gelmesine özen gösterilmeli, etle kömür arasındaki mesafeyi mümkün olduğu kadar uzak tutun. Kömür iyice kor haline geldikten sonra pişirme işlemine başlanmalı ve et ile ısı kaynağı arasında belirli bir mesafe bırakılmalıdır. 15 cm’lik bir mesafe yeterli olacaktır. Böylece etin yavaş yavaş pişmesi sağlanmalıdır. ” dedi.
Etlerin direk ateşe maruz kalmaması ve yanmaması gerektiğini vurgulayan Muammer Göncüoğlu; “Çiğ etle, pişmiş et birbirine temas etmemeli,çiğ et için kullandığınız maşa ile pişmiş eti kullandığınız maşa birbirinden ayrı olmalı, et ürünleri ile sebzeler ayrı ekipmanlarda kesilmeli.
Piştikten sonra da çiğ etlerin tutulduğu kaba kesinlikle pişmiş et ürünleri konulmamalı. Bakteri üremesini artırabilir. Yapılan en önemli yanlışlardan biri de etlerin yanmaya yakın pişirilmesi. Dışı kabuklaşmış, içi pişmemiş etlerin kanser yapma ihtimali var.
Bunlar etin yüksek ateşe maruz kaldığını gösteriyor.” şeklinde konuştu.
Mangalda Soslu Kanat Tarifi:
Malzemeler:
•Tavuk kanat
•1 tatlı kaşığı salça
•3-4 diş sarımsak (rendelenmiş)
•2 yemek kaşığı sıvı yağ
•2 yemek kaşığı yoğurt
•Karabiber
•Kırmızı pul biber
•Kekik
•Tuz
Hazırlanışı:
Genişçe bir kabın içerisinde bütün malzemeleri karıştırın. İçerisine kanatları da ekleyerek iyice harmanlayın. 2 saat kadar buzdolabında beklettikten sonra tavukları mangalda pişirebilirsiniz.