Güvecin bol malzemeli olduğu ve hassas bir ayar gerektirdiği aşikar fakat bunu tarifimiz sayesinde hızlıca yapmanız mümkün olacaktır. Özel misafirleriniz geldiğinde ya da ailenizin özel günlerinde severek tüketeceğiniz bir lezzet olan güveci kesinlikle kaçırmamanız gerektiğini düşünüyoruz. Dilerseniz daha fazla konuşmadan hemen güveç tarifimiz ile devam edelim.
Güveç malzemeleri
► Dana eti
► Soğan
► Sarımsak
► Salça
► Patlıcan
► Patates
► Domates
► Sivri biber
► Kekik
► Pul biber
► Sıcak su
► Kara biber
► Kimyon
► Tuz
► Zeytinyağı
► Tereyağı
Güveç tarifi
Güvecimizin malzemelerinde sizin de farkedebileceğiniz gibi herhangi bir ölçü belirlemedik. Zira sebze ağırlıklı ya da et ağırlıklı bir güveç yapmak tamamen size kalmış. Eğer daha yoğun bir patlıcan tadı istiyorsanız patlıcanları çok alabilir, diğer malzemeler için de bu yöntemi kullanabilirsiniz. Eğer etsiz bir güveç isterseniz bunu da yapmak mümkün ve vejeteryan misafirleriniz olacaksa etkili bir çözüm olarak karşımıza çıkıyor. Tarifimizin devamında da malzemelerin miktarına değinmeden malzemelerle yapmanız gereken işlemleri yazacağız.
Güvecimizi yapmaya başlarken ilk olarak kuşbaşı olarak doğradığımız etlerimizi bir tencereye koyduktan sonra etler suyunu salıp çekene kadar pişirmemiz gerekiyor. Bunun ardından tencereye bir miktar yağ ekleyebilir ve güzelce kıydığımız soğanlarımızı, biberlerimizin bir bölümünü, kabukları soyulmuş ve doğranmış domateslerimizi, baharatları, salçayı ve sarımsakları da ekleyebiliriz. Malzemeleri aynı anda katacağımız için önceden doğrayıp hazır hale getirmiş olmayı unutmamalısınız.
Tüm yukarıdaki malzemeler tenceremize eklendikten sonra şimdi de patlıcanlarımızı ve patateslerimizi karışımın üzerine serpebiliriz. Neyden ne kadar serpeceğiniz dediğimiz gibi sizin kendi tercihiniz.
Malzemelerimizin hepsi tenceremize eklendikten sonra üzerlerine bir miktar tereyağı yerleştirebilir ve ardından bir veya iki bardak sıcak suyumuzu da ilave edebiliriz. Suyumuzu da ekledikten sonra güvecin üzerini bir folyo ile iyice kapatıyoruz. Böylece ısı güvecin içerisinde kalacaktır ve malzemeler daha iyi pişeceklerdir. Kaplamanın ardından ocağımızın altını kısık ateşe ayarlıyoruz ve daha sonra kırk beş dakika boyunca pişiriyoruz. Eğer yemeğin suyu bitecek olursa aralarda sıcak sular eklemeyi unutmayın yoksa yemeğimiz yanacaktır.