“İş yerinde psikolojik taciz” olarak da bilinen mobbing, psikolojik şiddet, baskı, kuşatma, taciz, rahatsız etme ya da sıkıntı vermek olarak açıklanıyor.
Mobbing iş verimliliğinin azalmasına neden olur
Prof. Dr. Nevzat Tarhan, sistemli yapılan psikolojik saldırının çalışanların ruh halini olumsuz biçimde etkilediğini belirterek mobbingin uzun süre devam ederse psiko-somatik hastalıkların başlayacağını belirterek “Mide, kalp, cilt, barsak bozuklukları veya ense-baş-boyun-sırt ağrılarına sık rastlanır. Cinsel tacize kadar varabilecek psikolojik saldırı olayları, insanda ruhsal çöküntü, kendine güvensizlik, kaygı düzeyinin yükselmesi, tartışmalar ve kavgalara, içki ve sigara kullanımında artışa neden olur. Mobbinge maruz kalanlar iş yerinde hata üstüne hata yaparlar, çalışanlarla sosyal iletişimleri bozulmaya başlar. Bu yanlış tutum, iş verimliliğini artırmak yerine azaltır” diye konuştu.
Yetersiz yönetici mobbing ile ego tatmini sağlıyor
İkna ve inandırma yöntemini uygulayamayan yöneticilerin mobbing yöntemine başvurduğunu belirten Prof. Dr. Nevzat Tarhan, şöyle konuştu: "Mobbing sataşmak ve hücum etmek anlamına gelir. Üst düzey yönetim kademesinde bulunan insanlar, çalışanlarını pasifize etmek, onları baskı altında tutmak için bu yöntemi sıkça kullanır. Dedikodular, toplantılarda terslemeler, söz hakkı vermemeler, yetkileri kısıtlamalar, saf dışı bırakmak için geliştirilen sistemli taktikler ile hakimiyet sağlanmaya çalışılır. Yetersiz yöneticiler, böyle yaklaşımlarla kendi iç dünyalarında ego tatmini sağlar. Kendi fikrine güvenmeyen kişiler de çıkarlarını korumak için başka yol bulamadıkları ve bilemediklerinden "mobbing"i bilinçsizce uygular.”
Çocuk yetiştirirken de mobbing uygulanabiliyor
Mobbingin zaman zaman çocuk yetiştirirken de kullanıldığını belirten Prof. Dr. Tarhan, bu çocukların pasif ve agresif olduklarına dikkat çekerek, “Bir iş yerinde çalışanların verimini arttırmak ya da evde çocukların ders çalışmasını sağlamak için baskı, tehdit, korkutma ve sindirme bir yöntem olarak maalesef sık kullanılır. Bu yöntemi iyi niyetle ve doğru olduğuna inanarak kullananlar, baş edilmesi en zor kişilerdir. Kendi çocukluk dönemlerinde ve yetiştirilme tarzlarında gördükleri bu yöntemi hiç sorgulamayan bu kişiler sonuç aldıklarını zannederler. Mobbing yöntemi ile yetiştirilen çocuklar genellikle pasif ve agresif olurlar. Yani otoritenin istediğinin zıddını yaparak onu sinirlendirip zevk almayı huy hâline getirirler. Konuşturulmadıkları için, böylesine bilinç dışı bir tatmin şeklini savunma olarak geliştirmişlerdir” diye konuştu.