Belli bir yaştan sonra denge kaybetme, yürüyememe, ağrı çekme ya da düşme gibi birçok dertten şikayet edildiğine şahit olmuşuzdur. İşte bu sağlıklı yaşlanma için dikkat edilmesi gereken kurallara dikkat edilmediğinin bir göstergesidir. Aslında sağlıklı yaşlanma mümkün mü sorusunun cevabı evettir.
Yaşlılık Hastalıkları Nelerdir?
* Akciğer ile ilgili solunum yolları hastalıkları; Pnömi, akciğer kanseri, bronşiyal astım, akciğer amfizemi, kronik bronşit
* Sindirim sistemi ile ilgili hastalıklar; Gastrit, konstipasyon, fekal inketinans, karaciğer sirozu, ülser
* Kalp ve damar yolları hastalıkları; Kalp ritmi bozuklukları, hipertansiyon, tromboflebit, hipotansiyon, kronik kalp yetmezliği, koroner kalp hastalığı ve angine pektans
* Troid bezi ve pankreas hastalıkları; Guatr, hipertiroidi, hipotiroidi, diabetes mellitus
* Hareket organları ile ilgili hastalıklar; Gut, osteoporoz, artroz, romatoid artrit
* İdrar Yolları ve cinsel organlar ile ilgili hastalıklar; Meme kanseri, inkotinans, akut idrar yolları enfeksiyonları, kronik böbrek yetmezliği, prostat bezi adenomu
* Göz ve kulak ile ilgili hastalıklar; Glokom, sağırlık, katarakt
* Deri ile ilgili hastalıklar; Kuru cilt, ekzema, mantar hastalıkları, dekubitüs
* Nörolojik yaslı hastalıkları; Felç, demans, parkinson sendromu
* Psikolojik hastalıklar; Depresyon ve Akut dalgınlık
Yaşlılık hastalıkları nelerdir, dendiği zaman düşünülmesi gerekmekte olan başlıca hastalıklar bunlardır.
Artık sağlıklı yaşlanma nedir ve sağlıklı yaşlanma mümkün mü sorularının cevaplarını bildiğimize göre; Yaşlılık hastalıklarından korunma yolları hakkında bilinmesi gerekenler ile devam ediyoruz.
Tüm yaş gruplarında yaşlılık hastalıklarından korunma yolları için izlenmesi gereken adımlar;
* Geceleri 7-9 saat arası uyuyun. Gece uykusunun gündüz uykusuna göre önemi büyüktür. Bu yüzden gece uykusuna önem verin.
* Aşırı alkol tüketmeyin ve tabii sigara da kullanmayın. İç organları en çok yıpratan bu iki alışkanlık, yaşlılık hastalıklarının görülmesinde en büyük sebeplerden biridir.
* Meyve ve sebzenin hayatımızdaki önemini biliyoruz. Yaşlılık hastalıklarından nasıl korunurum diyorsanız, kesinlikle meyve – sebze tüketmenizi ve düzenli, sağlıklı beslenmenizi öneririz.
* Ağızda başlayan hastalıklar, tüm vücudumuzu etkileyen hastalıklardır. Bu yüzden diş hastalıkları konusunda titiz davranmalı, dişlerinizi her gün fırçalamalısınız. Diş muayenesine düzenli olarak gitmeli ve diş ipi kullanmalısınız.
* Düzenli olarak Check-up yaptırmanız tavsiye edilir. Birçok hastalığın erken tespiti, iyileşme süreci açısından oldukça önemlidir. Ayrıca her ne kadar dikkatli davranıyor olsak da, uzman doktorların muayene ve tespitlerinin yerini tutacak bir şey olmadığını da bilmek gerekiyor. Öncelikli tedavi süreci her zaman modern tıp olmalıdır.
* Son olarak düzenli egzersiz ve spor yapmanız tavsiye edilmektedir. Fakat düzenli bir egzersiz programına başlamadan önce mutlaka doktorunuzdan tavsiye almanız gerektiğini de unutmayın. Yanlış bir egzersiz programı sizi daha çok yıpratabilir. Doktorunuza danışmadan egzersiz programları yapmayınız.
Özetle yaşlılık hastalıklarından nasıl korunurum sorusunun cevabı, sağlıklı bir hayat sürmenin bilinen başlıca kurallarında bulunmaktadır.
Kişinin doğa ile iç içe bir hayat sürmesi, hareket etmesi, çevresi ile uyumlu ve üretken bir kişilik edinmesi, yaşlılık hastalıklarından korunmada oldukça etkili bir yöntemdir. Sağlıklı hayat, bir yaşam tarzı olarak benimsenmelidir. Az hareketsiz ve üretken olmayan kişiler, hem psikolojik olarak, hem de fiziksel olarak kısa sürede yıpranabilir ve yaşlılık hastalıklarına yakalanabilirler. Bilinen hastalıkların çoğunda, hastalık sürecini etkileyen en önemli faktörlerden birinin psikolojik etmenler olduğunu da unutmamak gerekir.