Mesela neler yapabiliriz;
1- Eğer office uygulamalarını kullanıp internet ve veri aktarımını kullanmayacaksasınız Wi-Fi ve BlueTooth’u kapatın Laptoplarda bu işlemi kısa yoldan kapatabileceğiniz kısayol tuşları ya da ekranınızdaki programlardan bu hizmetleri devredışı bırakabilirsiniz. Gereksiz yere açık kalan Wi-Fi ve BlueTooth’u kapattığınızda tasarruf sağlayacaksınız.
2- Laptoplarınızda oyun oynamamaya dikkat edin. Sadece batarya ile kullanımlarında aşırı derecede güç gerektirip, ekran kartı ve işlemcinin çalışmasını arttıracaktır. Bu da sizin bataryanızın daha kısa sürede tükenmesine neden olacaktır. Yine benzer şekilde, DVD izlemek, müzik dinlemek gibi multimedya aktiviteleriniz de bu süreyi kısaltacaktır. Ama yine de film izlemek istiyorsanız bunu optik sürücünüz içerisindeki bir DVD’den yapmak yerine, o videoyu hard diskinize kopyalayın. Harici bir uygulama olarak çalışan optik sürücü ayrı bir güç harcayacağından bataryanızın kullanım süresini azaltacaktır.
3- Laptobunuzun firewire bağlantı, USB cihaz ve optik sürücü gibi harici donanımlarınızı devre dışı bırakın. Hatta mouse kullanmak yerine laptobunuzdaki touchpad’i kullanmanızda fayda vardır.
4- Ekran parlaklığınızı ayarlayın. Yüksek seviyedeki ışık bataryanızın ömrünü kısaltacaktır. Güç seçeneklerinden ekran parlaklığını düşürmeni laptobun kullanım süresini arttıracaktır.
5- Kullanmadığınız anda laptobunuzun bekleme konumuna geçmesini sağlayacak Windows güç seçeneklerini ayarlayın. Örneğin bir 10 dakika hiçbir şey yapmadığınızda hard diskinizi ve ekranınızı kapatacak şekilde gerekli ayarlamaları yapın.
Bu tip uygulamaları yaptığınızda laptobunuzun batarya kullanım süresini uzatacaksınız. Benzer şekilde yine bu bataryaların bir de kullanım ömürleri vardır. Özellikle bundan fazlasıyla şikayet ederiz. Yanlış kullanımların etkisiyle birlikte ortalama 2 sene kullanım ömrü olan bataryalar daha senesini doldurmadan bozulmakta ve gerekli performansını sağlayamamaktadır. İşte bu bataryanın ortalama ömrünü uzatmak için yapmamız gerekenleri de şöyle sıralayabiliriz.
1- Öncelikle yeni bataryaları kullanmadan önce mutlaka tam şarj etmelisiniz. Yeni olan bir bataryanın tam performans sağlaması için birkaç kez şarj-deşarj olması gerekmektedir.
2- Laptobunuzu uzun bir süre bataryada kullanmayacaksanız (örneğin bir iki hafta süresince evde prizde kullanacaksanız) laptobunuzun bataryasını çıkarabilirsiniz. Laptobunuz tam şarj olduktan sonra prizden gelecek akımı keserler (Li-ion bataryalar için) Fakat kablodaki herhangi bir kopuklukta ya da siz farkında olmadan çıktığında tekrar deşarj olmaya başlar. Siz bunu bir süre sonra farkedip tekrar prize taktığınızda bataryanız tam olarak deşarj olmadığından tekrar şarj olmaya başlar bu da bataryanın ömrünü azaltacaktır. Ayrıca bu durumun bir de dezavantajı vardır. Laptoplar masaüstü bilgisayarlara göre daha hassastırlar. Elektrik hattındaki herhangi bir voltaj düşüklüğünden oldukça kolay etkilenebilirler. Bu yüzden pilde kullanılması daha makbuldür. Çünkü herhangi bir elektrik kesintisinde ya da voltaj düşüklüğünde batarya devreye girip laptobun kapanmasına engel olacaktır.
3- Bataryanızı kullanmadığınız durumlarda dolu olarak muhafa edin. Yalnız haftada bir ya da iki haftada bir kez mutlaka sadece bataryanızı kullanarak bu bataryaların deşarj olmasını sağlayın. Zira hiç kullanılmayan bataryalar durdukları yerde deşarj olacaktır.
4- Bataryayı dondurucu soğuk ya da çok sıcak ortamlarda muhafaza etmeyin. Isınan bataryalar hızlı deşarj olurken, soğuk bataryalar ise gerekli gücü hemen üretemedikleri için zorlanacaktır.
Bu işlemleri gerçekleştirdiğimizde laptopların bataryadaki kullanım sürelerini ve ömürlerini bir nebze azaltmış oluruz.