Fakat MIT Bilgisayar Mühendisliği ve Yapay Zeka Laboratuvarı’ndan bir grup araştırmacı Massachusetts Hastanesi’nen doktolarla birlikte bir projeye imza attı. Bu proje dahilinde oluşturulan bir bilgisayar programı, doktorlara hastalarını sahip olduğu kanser teşhis etmelerinde kolaylık sağlayacak. Bahsi geçen proje bu ayın başlarında Journal of the American Medical Informatics Association dergisinde yayınlandı.
Ekip ilk olarak 50 farklı türü bulunan ve birbirnden ayrılması çok zor olan lenf kanseri üzerinde çalışmaya başladı. Hastalara, kanserli hücre sayısını veya kaç tane lenfoidin antijen salgıladığını ölçmek için, test uygulandı. Bu test doktorlara kanser tipinin teşhisi için yardım edecekti. Oluşturulan bilgisayar programı, hastanenin arşivlerine ulaşıp sonuçları değerlendirerek lenfoidleri birbirinden ayırt edebildi. Çok yönlü modelleme sistemleri kullanılarak da bu bilgisayar programı sonuçlar sayesinde grafikler oluşturarak en muhtemel teşhisi ortaya koydu.
Program, insanların yaptıklaına nazaran %10 daha isabetli bir teşhiste bulunmuş oldu. Hem de daha az veri ile! Ekip, projelerinin gelecekte milyonlarca hastanın kanser tipinin daha isabetli bir şekilde teşhis edilmesine yardımcı olacağını umuyor.