Güneş ışığında ultraviyole ışınları bulunur. Ultraviyole A ve ultraviyole B ışınlarına fazla maruz kalmak kansere neden olur. Ultraviyole A ışınları ozan tabakası tarafından emilmez ve erken yaşlanmaya neden olur. Ultraviyole B ışınları ise ozon tabakası tarafından kısmen emilir ve deride bronzlaşmaya, deri kanserine ve gözde katarakt oluşmasına neden olur.
Zararlı güneş ışınlarından korunmak için yapılması gerekenleri şu şekilde sıralayabiliriz
1. Güneş ışınlarının en dik geldiği saatler 11.00 ve 16.00 saatleri arasıdır. En zararlı olduğu zamansa 11.00 ve 13.00 arası dönemdir. Bu dönemde dışarıda bulunmaktan kaçınılırsa zararlı ışınlardan da korunulmuş olunacaktır.
2. Günlük iş yaşantısından dolayı güneşin en yoğun olduğu zamanlarda dışarıda olmak durumunda kalınabilir. Bu zamanlarda ise güneşten koruyacak bir şapka yardımcı olacaktır. Yazın genellikle hasır şapkalar tercih edilir.
3. Kıyafetler de güneş ışığını emer. Bu yüzden güneş ışığını geçirme özelliği en aza indirilen kıyafetler tercih edilmelidir. Yazın gerçek kotondan yapılmış ve sık dokunmuş kumaşlardan yapılan kıyafetler tercih edilmelidir. Dar kıyafetler de ışınların daha çok vücutla temas etmesine neden olur. Bu yüzden daha bol kıyafetler tercih edilmelidir.
4. Güneş gözlüğü kullanmak, gözü zararlı güneş ışınlarından büyük ölçüde korur. Fakat güneş gözlüğü seçmek basit bir şey değildir. Sadece gözlüğün modeline göre seçim yapmak çok yanlıştır. Özellikle de gerçek olmayan güneş gözlüklerini takmak göze büyük zarar verir. Bu yüzden ultraviyole A ve ultraviyole B ışınlarını yüzde 99 filtreleyebilen gözlükler tercih edilmelidir.
5. Fondöten, kapatıcı, ruj gibi ürünler kullanılacaksa güneş koruma faktörü içeren ürünlerin tercih edilmesi gerekmektedir. En az SPF 15 faktörlü ürünler yüzü güneşin zararlı etkilerin korur.
6. Güneşten korunmayı tamamlayan en önemli ürün ise güneş kremleridir. Güneş kremleri son zamanlarda oldukça yaygın olarak kullanılmaya başlanmıştır. Fakat her güneş kremi herkes için uygun değildir. Kişinin kendine uygun güneş kremini bulması gerekmektedir. Güneş kremlerinin güneşten koruma özelliğine SPF denir. Güneşe çıkılmadan 30 dakika önce vücuda sürülmelidir.
Güneş kremlerinin kullanmadan önce iyice çalkalanması gerekir. Göz çevresine sürülürken göze temas etmemesi gerekmektedir. Sadece krem şeklinde değil, sprey ve stick formda da karşımıza çıkan güneş kremlerini satın alırken şunlara dikkat etmek gerekmektedir.
* Yüksek koruma içeren ürünler satın alınmalıdır. Pahalı olması daha etkili olacağı anlamına gelmez. SPF 30 faktör özelliği sahip güneş kremleri ortalama koruma sağlar. Hassas ve beyaz tenli olanların genellikle SPF 50 güneş kremi kullanması gerekmektedir.
* Eğer denize girerken kullanılacak bir güneş kremi isteniyorsa, suya dayanıklı bir ürün tercih edilmelidir.
* Yağlı bir cilde sahip olan kişilerin, su bazlı güneş kremlerini tercih etmesi gerekmektedir. Yağ bazlı olanlar yüzde sivilceye ve akneye neden olabilir.
* Her güneş kreminin içindeki kimyasallar farklıdır. Güneş kreminin içeriği okunarak alınmalı ve alerji yapması durumunda içeriği farkı olan bir güneş kremi ile değiştirilmelidir.
* Yüze uygulanacak güneş kremlerinin yüz için özel üretilmiş güneş kremlerinden tercih edilmesi gerekmektedir.
* Son olarak güneş kreminin son kullanma tarihine dikkat edilmelidir. Tarihi geçmiş ürünlerin bir faydası olmayacaktır.
Bu maddelere dikkat edildiğinde güneşin zararlı etkilerinden korunmuş ve faydalı vitaminlerinden de yararlanmış olunacaktır.