Zonguldak Arı Yetiştiricileri Birliği (ZAYBİR) Başkanı Selahattin Güney, 100 kilo olan bir kişinin günde sadece 5 gram yani bir çay kaşığı orman gülü balı tüketmesi gerektiğini söyledi. Orman gülü balının damar açıcı etkisi sebebiyle kan dolaşımını hızlandırdığını kaydeden Güney, balın bu miktarın üzerinde tüketilmesi durumunda tansiyon düşüklüğüne hatta ölümlere sebep olabileceğini kaydetti.
DÜNYADA SADECE BİRKAÇ ÜLKEDE ÜRETİLİYOR
Erciyes Üniversitesi'nden Prof. Dr. Sibel Silici' ve Karadeniz Teknik Üniversitesi'nden Prof. Dr. Sevgi Kolaylı'nın yaptıkları çalışmalara dayanarak, orman gülü balının dünyanın birkaç ülkesinde, Amerika'nın güney bölgesinde, İtalya'da ve Türkiye'de üretildiğini söyledi.
"ORMAN GÜLÜ TIBBİ BİR BAL"
Orman gülü balının tıbbi bir bal olduğunun da araştırmalar sonucu belirlendiğini kaydeden Güney, "İçerisinde grayanotoksin denen çok önemli bir madde var. Sibel Silici hocamız bu madde üzerinde çalışabilmek için 1 miligramını bin liraya almıştı. Bu maddenin en büyük özelliği damar açıcı olması, tansiyon düşürmesi ve diyabette kullanılması. Ancak miktarının çok iyi ayarlanması lazım" dedi.
Güney, orman gülü balının kestane balına göre daha açık ve yumurta sarısı renginde olduğunu, balın renginden ayırt edebileceğini sözlerine ekledi.
UZMANLAR DELİ BAL KONUSUNDA UYARIYOR
Acil Poliklinik Doktoru Uğur Kurt da, deli balın günde iki çay kaşığından fazla tüketilmesi halinde 'deli bal tutulması'nın gerçekleşeceğini ifade etti. Bu durumun tedavisinin kolay olduğunu, tedavi edilmediğinde ise ölümcül sonuçlara yol açtığını vurguladı.