Gastritin nedenleri
Dr. Meral Kayahan, daha sonra şunları belirtti; “Şimdiye kadar bilinen en önemli faktörler arasında kronik Helicobacter pylori enfeksiyonu dikkati çekmektedir. 1980’lerden beri bilinen bu bakteriye tüm dünya ülkelerinde rastlanmaktadır. Amerikalı yetişkinlerin yüzde 50’sinde görülmektedir. Gelişmekte olan ülkelerde en yüksek enfeksiyon oranına sahip hastalık yapan bir bakteridir.
Beslenme alışkanlığı, gastrit oluşumunda en önemli faktörlerden biridir. Günümüz koşullarında sağlıksız ortamlarda, hijyenik olmayan üretilmiş gıdaların tüketilmesi ve fast-food tüketiminin artması gibi nedenler gastritin önemli temel sebeplerindendir. Kötü beslenme, çalışma ortamında çabuk atıştırma şeklinde, iyice çiğnemeden yutularak alınan gıdalar ve alkol tüketimi, çay, kahve gibi içecekler mide yüzeyini tahriş ederek gastrite neden olabilir. Sigara kullanmak midenin asit salgısını artırmak suretiyle gastrite neden olabilir. Özellikle çalışan kesimde düzensiz ve yoğun çalışma saatleri ve stresli ortamlar asit salgısını artırmakta gastrit oluşumunu kolaylaştırır.
En önemli ve sık görülen diğer neden, bilinçsiz ve yersiz kullanılan antibiyotik ve ağrıkesiciler ve de nonsteroid antienflamatuar diye nitelenen halk arasında romatizma ilaçları olarak bilinen tabletlerin çokça kullanımıdır. Özellikle aspirin gibi sıkça tüketilen bu grup ilaçlar mide mukozasına doğrudan veya asit salgısını artırarak gastrite neden olabilir.''