Metabolizmayı Yoran Diyet Hataları
Havaların ısınmaya başlamasıyla adım adım yaklaşan yaz tatilinin heyecanı ruhumuzu sarmalarken, kış aylarında aldığımız fazla kiloları bir an önce verme telaşı ile zayıflamak için yapılan yanlışlar, metabolizmamızda tamiri güç hasarlara sebep oluyor.
Gün geçmiyor ki gazete ve dergilerde kısa sürede 8-10 kilo verdireceğini vaat eden yeni diyetler karşımıza çıkmasın. Fakat bilinçsizce uygulanan diyetler, ilk başlarda sonuç veriyor gibi görünse de, yapılan diyet hataları, metabolizmayı yavaşlatıyor, yoruyor ve kilo kaybına karşı direnç kazanan vücut, verdiği kiloları fazlasıyla geri almakla kalmıyor, bir de bunları depolamaya başlıyor. Üstelik sağlığımız üzerinde de çok zararlı izler bırakıyor.
Doğru bilinen diyet yanlışları, bağırsak tembelliğinden böbrek yetmezliğine, damar tıkanıklıklarından kalp krizlerine kadar pek çok fizyolojik rahatsızlığa yol açmakla kalmıyor, sinirsel bozukluklar, anksiyete bozuklukları ve ağır depresyonlara da sebep olabiliyor.
Peki en sık yapılan diyet hataları neler, diyette metabolizmayı ne yorar, diyette nelere dikkat edilmeli, zayıflamak için yapılan yanlışlar neler?
Gelin metabolizmayı yoran diyet hatalarını birlikte inceleyelim ve zayıflamak için ne yapmamız ve ne yapmamamız gerektiğini öğrenelim.
Diyette Nelere Dikkat Edilmeli?
* Diyet yaparken hiç bir şeyin tüketiminde ya da kısıtlamasında aşırıya kaçılmamalı.
* Kulaktan dolma bilgilere itibar ederek metabolizmayı deneme tahtasına çevirmek yerine mutlaka bir doktora danışılmalı ve uzman kontrolünde zayıflanmalı.
* Diyet mutlaka bir uzman kontrolü altında yapılan fiziksel aktivite ile desteklenmeli.
* Metabolizmayı yoran diyet hatalarından kaçınmalı.
İşte Metabolizmayı Yoran 7 Diyet Hatası
1- Aşırı Meyve Tüketmek
En sık yapılan diyet hataları listemizin başında, sınırsız meyve tüketmenin bir zararı olmadığı kanaati geliyor. Meyveler mevsiminde tüketildiğinde yüksek besin değeri olan ve sağlık için oldukça faydalı birer doğal şifa kaynağı olmakla birlikte, içerdikleri früktoz, insülinden bağımsız hareket ediyor ve bu da karın çevresinde yağlanmaya sebep oluyor. Diyet yaparken meyve tüketiminde özgür olmadığımızı, sınırlı porsiyonlarda, ihtiyacımız ölçüsünde meyve tüketmemiz gerektiğini unutmamalıyız.
2- Karbonhidrat Tüketimini Kesmek
Diyet yanlışları arasında en yaygın olanlarından biri de, karbonhidrat tüketiminin tamamen kesilmesi. Beynin fonksiyonlarını yerine getirirken ihtiyaç duyduğu yakıt olan Glikoz kesildiğinde, düşünsel faaliyetlerde gerileme başlar. Ayrıca ilerleyen dönemlerde, karbonhidrat ihtiyacının karşılanmaması, bitkinlik, yorgunluk, dikkat eksikliği, kas kaybı gibi yaşam kalitesini düşüren ciddi sorunlara yol açar. Gün içerisinde yaşanan ani tatlı krizleri de çoğunlukla diyetlerin başarısızlıkla sonuçlanmasına neden olacak kadar kuvvetlidir.
3- Bitki Çaylarının Bilinçsiz Ve Aşırı Tüketimi
Diyet konusunda doğru bilinen yanlışlardan biri de, bitki çaylarının bilinçsiz kullanımı ve tüketiminde aşırıya kaçılmasıdır. Bağırsak faaliyetlerini hızlandırma, vücuttaki fazla sudan ve ödemden kurtulma gibi amaçlarla içilen bitki çayları yanlış ve aşırı tüketildiğinde, böbrek hasarlarına, bağırsak tembelliğine, kalp ritminde bozukluklara yol açıyor, tansiyonda ani değişikliklere sebep oluyor. Bitki çaylarını bir uzmana danışarak tüketmek en doğrusu.
4- Zayıflama İlaçları Kullanmak
Akıl dışı vaatlerde bulunan reklamlar ile kilo problemi olan kişileri kolayca tuzağına düşüren pek çok zayıflama ilacı, karaciğer ve böbrek yetmezliğine, kalp krizlerine ve sonucu ölüme kadar giden problemlere neden olabiliyor. Bu ilaçların kullanımından kaçınmak ve sağlıklı, doğal yollarla kilo vermek en uygun olanı.
5- Aşırı Spor Yapmak
Zayıflamak isteyenlere diyetlerini mutlaka fiziksel aktiviteyle desteklemeleri uzmanlar tarafından tavsiye ediliyor. Fakat spor öncesi ve sonrası beslenme programlarına uyulmadan, bilinçsizce, uzun süreli ve vücudun kaldırabileceğinden ağır egzersizler yapmak, kas kayıplarına, ani kalp krizlerine ve metabolizmayı bozan sonuçlara neden olabiliyor.
6- Bazı Besinlerin Tüketimini Tamamen Durdurmak
Diyet hataları arasında sıkça rastlananlardan biri de bazı besinleri fazla kalorili oldukları gerekçesiyle beslenme programının dışında tutmak. Bunun yerine bu besinleri, kısıtlı porsiyonlar halinde tüketmek ve sahip oldukları faydalardan vazgeçmemek en doğrusu.
7- Doktora Danışılmadan Uygulanan Hazır Diyet Programları
Her gün Tv, gazete ve dergilerde adını henüz duyduğumuz onlarca diyeti, bir uzmana danışmadan uygulamak da zayıflamak için yapılan yanlışlar arasında. Herkesin kendi fizyolojik yapısı ve yaşam tarzı doğrultusunda uygulaması gereken beslenme programı kendine özgü ve hazır diyet programları uygulamak metabolizma için oldukça zararlı sonuçlar doğurabiliyor.