Peki, beslenme alışkanlıklarınızın kilo almanıza neden olmasını önlemek için nasıl bir yol izlemeniz gerekiyor?
Salata sosları sandığınız kadar masum değil
Diyet yapıyorsunuz, öğle yemeğinde salata yemeye karar verdiniz. Üzerine de bol bol salata sosu eklediniz. İşte size kalori bombası. Salatanın yanında seçtiğiniz soslara dikkat etmezseniz ana yemekten daha kalorili bir hale gelebilir.
Beyin doyma sinyalini 20 dakikada algılıyor
Birçok kişinin dikkat etmemesine rağmen hızlı yemek tüketimi kilo alma nedenlerinin başında geliyor. Öğle yemeklerinizi hızlı tükettiğiniz takdirde mideniz beyninize doyma hissini gönderdiği 20 dakika içerisinde yemeğe devam ederek fazla gıda tüketip kilo alabilirsiniz.
Meyveyi yemek saatinizde yemeyin
Meyve içerdiği yüksek lif sayesinde kişilerde doygunluk hissi yaratır ve kolestrol seviyenizin kontrolünde büyük rol oynar. Ancak uzmanların meyvelerin tüketim miktarı ve zamanı hakkındaki açıklamaları meyveden korkmanıza sebep olabilir. Basit karbonhidrat içeren meyve içerdiği früktoz sebebiyle fazla tüketildiğinde kilo yapar. Öğlen yemeğinden sonra ağzınızı tatlandırmak niyetiyle yemek isteyeceğiniz meyve kan şekerinizi hızla yükseltip hızlı düşüren bir etkiye sahiptir. Bu sebeple öğle yemeğinden sonra yiyeceğiniz meyve sizi daha çabuk acıktırıp kilo almanıza sebep olabilir.
Kalori hesabı yapmak yerine sağlıklı tercihler yapın
Kilo almamak için tek tek kalori hesabı yapıyorsanız, bilin ki yanlış yoldasınız. Kilo almamak için seçtiğiniz düşük kalorili yiyecekler kişiye özel değildir ve ortalama bir kalori hesabına göre yayınlanır. Bu sebeple öğle yemeği için tercih ettiğiniz düşük kalorili besinlerde eğer sizin vücudunuza uygun değilse kilo almanız muhtemel.
Öğle yemeklerini es geçmeyin
Öğle yemeklerinde fazla kalori almamak için yaptığınız kısıtlamalar diğer öğünlerde abur cubur tüketiminizin artmasına ve kilo almanıza sebep olabilir. Bu sebeple ana öğünlerinizi düzenli yiyerek ara öğünlerinizde sağlıklı atıştırmalıklarla pekiştirin. Unutmayın ki saatler geçtikçe kalori yakmak zorlaşıyor.
Kahvaltıyı atlamak yok
İngiliz Imperial College London tarafından yapılan bir araştırmaya göre kahvaltıyı atlayan insanlar günün diğer öğünlerinde daha fazla yiyor. Yani sıkı bir kahvaltı hem diğer öğünlerde daha az yemenizi sağlıyor hem de kan şekerinizi yükselttiği için öğle yemeğinde çok acıkmamış oluyor ve kontrollü yiyebiliyorsunuz.
Masa başında yemek yemeyin
Son yıllarda artan obezitenin en önemli nedeni hareketsizlik ve masa başı işler. Zaten bütün gün masa başında otururken yemeği de masa başında yerseniz hareketi tamamen ortadan kaldırmış oluyorsunuz. Yemeğe çıkarken yaptığınız 20 dakikalık yürüyüş bile metabolizmanızı harekete geçiriyor. Ayrıca uzmanlar günde 30 dakika tempolu yürüyüşün bir antidepresan ilaç kadar etkili olduğunu belirtiyor.
Garnitürlere dikkat
Öğle yemeklerinde tabağınıza lezzet katan karbonhidratların miktarına dikkat edin. Karbonhidratlar vücudumuzun enerjiye dönüştürdüğü ilk besindir ve fazladan aldığınız karbonhidrat miktarı yağa dönüşerek kilo almanıza neden olabilir. O yüzden ana yemeğin yanında tabağınıza aldığınız garnitürlere dikkat edin.
Fast-food gıdalardan uzak durun
Yoğun tempoda çalışıyorsanız yemek yemek için vaktiniz olmayabilir , çok fazla toplantınız varsa arada fast-food yemeklere başvurmamak için önceden önlem almaya çalışın. Çünkü fast food yiyeceklerin en kötü tarafı az bir miktarda yeseniz bile çok fazla kalori alıyor olmanız. Üstelik küçük bir porsiyonla doymayacağınız için de daha fazla yiyecek ve daha çok kalori alacaksınız. Harcayabileceğinizin çok üstünde bir enerji de doğal olarak hemen vücudunuzda depolanacak.
Bir şeyle uğraşırken yemek yemeyin
Kaçırmak istemediğiniz bir dizi ya da filmi izlerken öğle yemeğinizi yemek size pratik geliyor olabilir. Ancak televizyona veya kitaba odaklanarak yemek yediğiniz takdirde ne kadar yediğinizi bilemeyerek ihtiyacınızdan çok daha fazla besin tüketebilirsiniz. Sinema salonunda aldığınız patlamış mısırın ne zaman bittiğini anlamadığınız gibi ekran karşısında yemek yiyerek kilo almak mümkün.