İlk olarak nasıl bir diş fırçası seçmemiz gerektiğini bilmeliyiz. Diş fırçamızın kılları orta sertlikte olmalıdır. Eğer diş eti probleminiz varsa ya da diş etleriyle ilgili bir ameliyat geçirdiyseniz bu konuyu periodontoloji uzmanına ya da ameliyatınızı uygulayan doktorunuza danışabilirsiniz. Dikkat etmemiz gereken diğer bir konu ise fırça kıllarının eşit uzunlukta olmasıdır.Girinti çıkıntıları bulunan zikzak şeklindeki diş fırçalarını kullanmayı tercih etmemeliyiz. Çocuklar için küçük boyutlarda diş fırçaları bulunmaktadır. Yetişkinler de kendi ağız yapılarına uygun boyutlarda diş fırçası seçmelidir. Uygulama aşamasına geçmeden önce belirtmeliyim ki diş fırçamızı ıslatmadan kullanmalıyız. Kendi tükürüğümüzle ıslanması yeterlidir. Eğer diş macunu kullanacaksak mercimek tanesi büyüklüğünde kullanmak yeterlidir. Ayrıca diş macunu kullanmak zorunlu bir ritüel de değildir. Bazı insanlar diş macunu kullanmaktan rahatsız olabilir ya da içeriğindeki herhangi bir maddeye karşı alerjisi bulunması olasıdır. Sonuç olarak sadece mekanik temizliği sağlamak da ağız kokusunu ve çürükleri önleyecektir.
Fırçalama aşamasında dikkat etmemiz gerekenler şunlardır;
Fırçalama aşamasında dikkat etmemiz gerekenler şunlardır;
1.Fırça diş etinden dişe doğru 45 derecelik bir eğimle tutularak üst çenede yukarıdan aşağıya doğru alt çenede ise aşağıdan yukarı doğru dişler üzerine çok sert olmayacak bir baskıyla uygulanmalıdır. Gelişi güzel aşağı yukarı, sağa sola yapılan fırça darbeleri diş etlerinin çekilmesine ve yetersiz mekanik temizliğe neden olacaktır.
2.Aynı şekilde dişlerin arka yüzeyleri de fırçalanmalıdır.
3.Dişlerin ön ve arka yüzeyleri bitirildikten sonra çiğneme yüzeyleri de ileri geri hareketlerle fırçalanmalıdır.
4.Uygulama esnasında belli bir sıra takip edilmelidir ve her yüzeye en az 8-10 fırça darbesi gelmelidir ki bu da 3-4 dakikamızı alacaktır. Yani süre tutmaya uğraşmamıza gerek de yoktur.
5.Dişlerden sonra dil yüzeyinin fırçalanması da bakteri birikimini en aza indirecektir. Dil yüzeyini fırçalamak istemiyorsak dilimizi öne çıkarıp üst dişlerimize sürterek geriye doğru çekmek de dil yüzeyini temizleyecektir.Bunun için özel üretilen dil fırçaları da vardır ama çok da gerekli değildir.
6.Günde en az iki kere sabah kahvaltıdan sonra ve akşam yatmadan önce olmak üzere dişler fırçalanmalıdır. Geceleri tükürük salgısının azalması dolayısıyla ağızdaki asitlik düzey daha da artar ve çürük olasılığını da artırır. Çürük riski fazla olan insanlar için günde iki kere fırçalamak yeterli olmayacaktır. Her öğünden sonra fırçalamaları gerekir.
Son olarak küçük çocukların ağız bakımına da değinmek istiyorum. Bebeklikte ilk çıkan süt dişlerini gazlı bezle temizlemek yeterli olacaktır. 2,5 yaşından itibaren ağızda tüm süt dişleri yerini almış olacağından velinin gözetimi altında dişler fırçalanmalıdır. Diş macunu kullanılmasını çok önermiyorum ancak kullanılacaksa da çocuklar için özel üretilen diş macunlarını kullanmakta fayda vardır. Ancak çocuğun yutmayacağından emin olduğunuz zaman kullanılmalıdır.