Parfüm güzel kokulu bir kozmetik ürünüdür. Hem kadınların hem de erkeklerin günlük yaşamda vazgeçilmezi olan parfümler gün boyu güzel kokmayı sağlar. Parfümlerin oldukça fazla çeşidi vardır. Her türlü çiçek, baharat, meyve, kahve kokuları ve çok daha fazla çeşidi ile insanların hizmetine sunulmuştur. Ticari piyasada oldukça fazla markası olan parfümlerin cinsiyete ve her yaşa uygun çeşitleri kolaylıkla bulunabilir.
Parfümler özellik olarak ilk sıkıldığında uç nota denen alkol kokusu ile ferah bir koku yayar. 1-2 saat sonra parfümün ciltte ısınmasıyla orta nota denilen kokusu ortaya çıkar. Parfümün en kalıcı kısmı yani dip notası ise sıktıktan 2-6 saat arasında kendini ortaya çıkarır. Parfümün dip notasından tam performansla faydalanmak kullanım şekline ve parfüme göre değişiklik gösterir.
Parfümden istenilen sonucun alınması için bazı püf noktalarına uyulması gerekmektedir. Bu püf noktaları sayesinde daha kalıcı ve kokusunu daha iyi veren bir parfüm kullanımı gerçekleşmiş olur. Parfüm kullanımında dikkat edilmesi gereken püf noktalarını şu şekilde sıralayabiliriz.
1. Öncelikle parfüm seçerken cilt tipinin baz alınması ve buna göre seçim yapılması gerekmektedir.Çünkü ciltteki yağ miktarı parfümün kalıcılığını etkileyen bir etmendir. Yağlı ciltlerle parfüm daha kolay kokusunu verir ve daha kalıcı olur. Kuru ciltler daha yağsız olduğu için parfümün kalıcılığı daha az olur. Parfümle aynı kokuyu veren bir nemlendiricinin uygulanması kokunun kalıcılığını artıracaktır. Parfümle aynı kokan nemlendiricinin bulunmama durumunda kokusuz nemlendiriciler kullanılmalıdır. Çünkü parfüm ile nemlendiricinin kokusu karışırsa parfümün asıl kokusu kaybedilir.
2. Parfümün uygun miktarda sıkılması gerekir. Daha çok kokması için gerektiğinden fazla sıkmak çokça düşülen bir hatadır. Yoğun parfüm kokusu burnu yorar ve rahatsız eder.
3. Parfümün kıyafetlere değil vücuda sıkılması gerekir. Parfüm vücut ısısı ile birleşerek kokusunu yayar bu yüzden kıyafete sıkmamak gerekir. İçerisinde yağ ve alkol bulunduğu için kıyafette leke yapma ihtimali çok yüksektir.
4. Parfüm sıkılacak vücudun kesinlikle temiz ve kuru olması gerekir. Banyoda temizlenmiş ve sonrasında kurulanmış bir vücutta gözenekler açıldığı için parfümü daha kolay emecektir ve dolayısıyla daha kalıcı bir sonuç elde edilmesini sağlayacaktır.
5. Parfümün sıkıldıktan sonra kesinlikle ovalanmaması gerekir. Ovalanırsa kendi kokusundan başka bir koku ortaya çıkabilir. Doğru olan parfümün 15-20 cm uzaktan püskürtülmesi ve kendiliğinden kurumasıdır. Böylece kokusu eşit dağılacağı için orijinal kokusu bozulmaz.
6. Parfümün kalıcılığını artırmak için en önemli püf noktası parfümün uygulandığı yerlerdir. Nabız bölgeleri parfümler için en uygun yerlerdir. Nabız bölgeleri kan damarlarının derimize en yakın geçtiği yerlerdir. Bunlar, kulak arkaları, boyun, bilek içleri, dirsekler ve diz arkalarıdır.
7. Parfümden tarağa sıkılarak saçlar tarandığında yürürken parfüm kokusunun dağılması sağlanır.
Bu püf noktaları sayesinde parfümün kalıcılığı artırılır ve kokusunu daha iyi vermesi sağlanmış olur. Bunların dışında parfümlerin saklanma koşulları da ömrünü uzatan etmenlerdir. Parfümlerin ısı, ışık ve nemden uzak bir ortamda muhafaza edilmesi gerekir. Buzdolabı ideal bir yerdir. Fakat karanlık ve serin yerlerde de saklanabilirler.
Kişinin parfümünü modaya göre değil kendine göre seçmesi gerekir. Önemli olan parfümün kişinin cildinde nasıl duracağıdır.