0 yaş altındaki üreme çağındaki kadınların yüzde 3 ile 5'ini etkileyen yaygın bir durum olduğunu belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Ceren Yıldız Eren, , "İlk kez 1935 yılında tanımlanan bu sendromun nedeni günümüzde hala tam olarak bilinememektedir ve bu nedenle tedavisi konusunda fikir birliği sağlanamamıştır" diye belirtti.
Dr. Eren, “PCOS ilk kez ergenlik döneminde adet kanamalarının başlaması ile tanınır. Adet düzensizlikleri en önemli bulgudur ve hastaların yüzde 75'inde görülür. En sık görülen düzensizlik adet gecikmesi şeklindedir. Zaman zaman hiç adet görmeme de olabilir. Gecikmeyi takiben görülen kanama genellikle uzun süreli ve fazla miktarda olur. Adetini yeni gören hastalarda ilk 2 yıl içinde PCOS olmasa da düzensizlikler olabilir" diye belirtti.
%40'ında şişmanlık
Hastalığın tanısının doktor kontrolünde konması gerektiğini belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Ceren Yıldız Eren, “PCOS hastalarında adet düzensizliklerinin ve yumurtlama sorunlarının olması nedeniyle kısırlıkla karşılaşmak şaşırtıcı değildir. Kısırlık hastaların yüzde 100'ünde görülmez yani bazı hastalar kolayca gebe kalabilir. Şişmanlık hastaların yüzde 40'ında karşımıza çıkar ve kilo kaybı bazen tüm sorunların çözümü olabilir" şeklinde konuştu. PCOS tanısının klinik bulguların, laboratuvar ve ultrasonografi incelemelerinin beraber değerlendirilmesiyle konduğunu ifade eden Op. Dr. Ceren Yıldız Eren. “Bu üç durumdan sadece biri tanı için yeterli olmaz. Laboratuvar incelemelerinin içinde hormon tahlilleri ve insülin direnç ölçümü bulunmalıdır. Alınan sonuçlar tanı ve izlemde önem kazanır" diye ifade etti.
Doktor kontrolünde normal yaşam
Acıbadem Eskişehir Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Ceren Yıldız Eren şu bilgileri verdi: “Kilo sorunu olan, tedavi edilmemiş PCOS hastalarının yüzde 25 ile 35'inde 30'lu yaşlarda Tip 2 diyabet ortaya çıkar. Bununla beraber hastalarda tansiyon, kolesterol ve kalp sorunları da artış gösterir. Ayrıca uzun süreli adet düzensizlikleri endometrium yani rahim kanseri riskini de arttırır. PCOS hastalarında temel amaç adetleri düzene sokmaktır. 35 yaş altı ve çocuk istemeyen hastalarda doğum kontrol hapları ilk tercihtir. Doğum kontrol hapı istemeyen hastalarda adetin belli dönemlerinde farklı düzenleyici ilaçlar verilebilir. Kilo kontrolü mutlaka sağlanmalıdır. Tüylenme, kısırlık ve insülin direnci olan olgular için ise farklı tedaviler denenebilir. Tüm bu bilgiler ışığında PCOS hastalarının doktorlarının önerilerini dikkate alarak düzenli kontrollerle normal bir yaşam geçirmeleri önerilir."