1981 yılında Halit İslamboli ve arkadaşları, düşman kabul ettikleri Mısır Devlet Başkanı Sedat’ı resmi geçit esnasında öldürdüler.
“Tasmalı Çekirge” isimli kitabın yazarı, eski Dışişleri Bakanlığı görevlisi İsmail Berdük Olgaçay hadisenin oldukça düşündürücü ayrıntılarına dikkat çekiyor:
Resmi geçit başlarken karşımızdaki ehramın arkasında, göremediğimiz bir yerden havai fişek atılır gibi havaya sekiz adet füze fırlatıldı, bunlar havada dağıldı. Dördünden Mısır bayrağı, dördünden de üzerinde Enver Sedat’ın yüzü bulunan renk ağırlığı yeşil olan bayraklar çıktı.
Bunlar uçlarına kurşun bağlanmış ipler sayesinde, havada muntazam şekile dalgalanmaya ve halktan alkış toplamaya başladılar.
Ehramın bize bakan cephesinden iki yanında dörder bayrak direği vardı. Bunların ehrama yakın olan ikisine Mısır bayrağı, diğerlerine silahlı kuvvetler bayrakları çekilmişti.
Havada uçan Sedat bayraklarından biri döndü dolaştı, ehramın bize göre sol yanında, resmi geçitin geliş yönündeki direkte dalgalanan Mısır bayrağına sarıldı. Sarkan ipler iyice dolanınca iki bayrak birlikte dalgalanır hale geldi.
Bu beklenmeyecek bir şeydi, bir yüzyıl boyu her saat başı, bu şekilde bayrak fırlatılsa, tek atışta gerçekleşen bu kucaklaşma herhalde tekrarlanamazdı. Bu manzara halk arasında çoşku oluşturdu. Allah’ın millet ile ‘reis’i arasındaki yakınlığı ispatladığına inanıldı.
Zaman ilerledikçe Sedat’ın resmini taşıyan bayrağın orada durması zorlaşıyor, bayrak yavaş yavaş aşağı kayıyordu. Uzun süre buna kimse aldırmadı. Fakat bayrak orta noktayı geçip toprağa yaklaşınca görüntü tatsızlaştı. Kimse de gidip bunu oradan almayı akıl etmiyordu. Çok kişi gibi, Sedat’ın kendisi de artık onu görmez olmuştu. Toprağa dokunur hale geldiğinde bayrak birden, tam Sedat’ın boğazına isabet eden orta yerden ikiye ayrıldı.
15 dakika sonra da Sedat’ın kurşunşa bayrağın yırtıldığı yerden, boğazından vurulduğu görüldü.