Çalışma, çevresinde insan olan timsahların uyurken sadece tek gözünü kapadığı bulgusundan söz ediyor.
Araştırmacı John Lesku "Bir insan odada olduğu zaman onu sürekli izliyorlar. İnsan çıktıktan sonra bile timsahın tek gözü açık kalarak olası tehditlere karşı o yöne bakmayı sürdürüyor" dedi.
Deneyler kızıl ötesi ışın kameralarıyla donanmış bir akvuryumda gece ve gündüz 40-50 cm uzunluğundaki küçük timsahlar üzerinde yapılmış.
Bu bulgu su memelilerinde görülen "tek kürelik uyuma" fenomenine de uyuyor. Denizayıları ve yunuslar gruptan kopmamak için tek gözleri açık uyuyorlar.
Öte yandan kuşlar da bu stratejiyi yırtıcı hayvanlardan korunmak için kullanıyor.
Melbourne'da La Torbe Üniveristesi'nde çalışan Dr. Lesku "Tehlikeli durumlarda kuşlar tek küreli uyuma yetisini tek gözünü açık tutarak olası tehditlere karşı kullanıyor" diyor.
Bundan sonraki aşama tek gözünü açan timsahların gerçekten de fizyolojik olarak yarı uykuda olduklarını teyit etmek olacak.
"Beynin iki küresinde de beyin dalgalarına bakmak için elektrofizyolojik kayıtlara ihtiyacımız var. Böylelikle bir kürenin uykuda diğerinin uyanık olduğunu söyleyebiliriz".
"İnsanların uyku düzeni yeni bir olgu"
Bu bulgu insanları da yakında ilgilendirebilir.
Dr. Lesku "Bana göre bu sonuçların en heyecan verici tarafı bizim uyku düzenimizin evrimsel açıdan yeni bir olgu olduğuna yönelik kanıt getirmesi" dedi.
Beynin yarısıyla uyumanın sürüngenler ve kuşların ortak atalarının yanı sıra su memelilerinin atalarından bu yana evrildiği görüşünü savunuyor Lesku.
Lesku "Biz bütün beyni kapatan uykularımızın bir norm olduğunu düşünüyoruz. Eğer kuşlar tek beyin küresiyle uyuyor ve timsahlar ve diğer sürüngenler tek gözü açık uyuyorsa birden bizim uykularımız garip görünmeye başlıyor" şeklinde konuşuyor. Lesku'ya göre sadece kara memelileri bu şekilde uyumuyor.