Sekizbin yıllık bir kültüre sahip olan kokunun bugünkü kullanımı kişisel olsa da aslında ilk olarak dinsel geleneklerde ortaya çıkmıştır. Mısır’da MÖ 6000 yılında Güneş Tanrısı Ra ya tapınmak için güneş doğarken biberiye, rezene ve kekik yakılarak çıkan dumandan ritüeller yapılırmış. Bilinen ilk ismi ise Kleopatra olan kokunun Avrupa daki tarihi ise 300-400 yıl önceye dayanıyor. Avrupa ya Haçlı Seferleri ile giden koku esans kültürünü bir üst seviyeye taşıyarak parfüm sektörünü oluşturmuştur.
Dünya parfüm tarihinin ilk parfümü macar suyudur. Macar Kraliçesi Elizabeth kötü kokusunu bastırmak için bir formül uygulatıyor: Gül suyu, kekik esansı ve alkol. Tarihin ilk parfümü işte bu…
Farklı duygu durumlarında farklı kokuyoruz. Araştırmalara göre, iş görüşmelerinin ilk üç saniyesinde işe alınıp alınmayacağınız konusunda % 70 oranında bir izlenim veriyoruz. Bunda vücut diliniz kadar kokunuz da etken. Elbette kokunuz büyük bir değişim yapmaz ama kararsızlık noktasında ikna edici etkisi vardır.
Birinde beğenerek aldığımız parfüm bizde öyle durmayabilir. Kokuyu belireyen temel unsur kişinin ten salgısıdır. Ten salgısını anlayabilmek için ise yaş, cinsiyet, yeme-içme alışkanlıkları, uyku düzeni, su, süt ve et tüketimi, sigara ve alkol kullanımı gibi kişisel faktörlerin bilinmesi gerekmektedir.
Kokuların Karakterleri
Tatlı Kokusu: Kişinin duygularına dinginlik vererek sakinleştirir. Güven duygusunu yükseltir.
Sandal Ağacı: Özellikle Uzak Doğu da bilinen ve kullanılan bu kokunun hayal gücüne olumlu katkılarının olduğu düşünülmektedir. Aynı zamanda hayal gücünü de yükseltmektedir.
Günlük: İnsanların olumsuz düşüncelerinden kaynaklanan kirli enerjiyi temizler. Kişi üzerinde ve ev içerisinde sükuneti sağlar. Bilinci ve algıyı tazeler.
Gül: Aşk, sevgi, muhabbet duygularını yükseltir. Kişiler arasında yaşanan duygusal çatışma ve çalkantıları dinginleştirir.
Limon: Rahatlatıcı bir etkisi vardır. Sinirleri gevşetir, ferahlık verir.
Yasemin: Mistik duyguların harekete geçmesine, duyuların artmasına ve kişilerin birbirlerini daha iyi anlamasına yardımcı olur.
Lavanta: Erkekler üzerinde daima iyi duygular uyandırıcı bir etkisi vardır. Şifa verici ve temizleyici olarak da kullanılır.
Papatya: İnsanın içini hoş bir sevinçle doldurur. Saf duyguları harekete geçirir.