At Kestanesi Çayının Hazırlanışı
Ağacın, kurutulmuş yaprakları ve kabuklarından yapılan bu çay dikkatli şekilde, günlük en fazla bir çay bardağı içilmesi gereken bir çaydır. Kaynamış suya 1 çay kaşığı atacağınız öğütülmüş yaprak ya da kabuk yeterli olacaktır, 5-6 dakika demlenmesini bekleyip, daha sonra içilebilmektedir. Çocuklara kesinlikle verilmemesi gereken bu çay, yaşlı kişilerin kullanımı için de uygun görülmemektedir.
At Kestanesinin Faydaları
Kan dolaşımı bozukluklarında, ağrılı varislerde ve kramplarda çok eski zamanlardan bu yana kullanılan at kestanesi tohumları, hemoroit ve egzama gibi rahatsızlıklar içinde kullanılmaktadır. Vücuttaki şişlikleri de giderdiği bilinen at kestanesi, ağrılar içinde etkili bir bitki türüdür. Kronik venöz yetmezlik tedavisi için, tıbbi araştırmalar yapılarak, yararlı olduğu anlaşılan at kestanesi, ilaç sanayi tarafından da etken maddesi olan Aescin kullanılarak, faydalanılmaktadır.
At Kestanesinin Zararları
At kestanesinin tohumlarında bulunan Aescin etken maddesi, zehirli ve doğru şekilde kullanılmadığı taktirde, zehirlenmelere yol açabilen bir maddedir. Bazı ülkelerde yasal olarak da kullanılması riskli bitkiler gurubuna alınan at kestanesi, doğru kullanılmadığında sindirim sistemi bozuklukları, kusma ve kaşıntılı deri döküntülerine yol açmaktadır. Karaciğer ve böbrek hastalıkları olan kişilerde, kullanımı kesinlikle uygun değildir. Bu yüzden at kestanesi tohumundan elde edilmiş ürünler, çoğunlukla harici olarak kullanılmaktadır. Gebelerde ve emziren bayanlarda, harici kullanımı da önerilmemektedir.