Elektrodların hareketlerinden polifenolik bileşenler bilgisayarda pikler şeklinde gözükmektedirler. Piklerin çözümlenmesi Kernel Metodu ile yapılmaktadır. Normalde zeytinyağında kaliteyi ölçme, sınıflandırma, polifenolik bileşen tayinleri, yağ asidi tayinleri, saflık derecesinin tayini ve diğer yağlarla karıştırılıp karıştırılmadığını ölçmek için yapılan tağşiş derecesi tayinleri spektrofotometrik ve kromatografik metodlarla yapılmaktadır. Ancak bu yöntem, hem çok daha kolay ve pratik hem de daha ucuz olduğu için kromatografik yöntemlerde doğrulayıcı olarak kullanılmaya başlanmıştır. Yaklaşık 1998 yılından beri elektronik dil ve burun çalışmaları uygulanmaktadır ve yöntemin optimizasyonu ve standardizasyonu ile ilgili pek çok çalışma yapılmıştır ve yapılmaya devam edilmektedir.
Ayrıca bu yöntem duyusal analizlere bir alternatif olarak da kabul görmektedir. Duyusal analiz insanlarla yapıldığı için, panelistlerin ruh hali, analizin yapıldığı saat ve gün, ortam sıcaklığı, ve diğer çevresel etmenler ve bireyin kendisinden kaynaklanan etmenlerden dolayı analiz sonuçlarında her zaman standardı yakalamak mümkün olmayabilir. Bu işlemler elektronik ortamlarda gerçekleştiğinde çok daha güvenilir sonuçlar alınabileceği belirlenmiştir.
Elektronik dil ve burun sistemleri, zaman ve para kaybına sebep olan pek çok gıda analizinin yerine kullanılabilecek bir metod olma potansiyeline sahiptir. Elektronik dil sisteminde carbon bazlı yada silikon bazlı sensörler kullanılabilmektedir. Sistemin optimizasyonunu sağlamak adına pek çok çalışma yapılmaktadır. İlerisi için de kemometrik analizler kapsamında değerlendirilebilecek bir metod olma yolunda ilerlemektedir.