Ebeveyn Olduğunuzda Büyük Olasılıkla Karşılaşacağınız 11 Büyük Sorun

Yaşam 29.01.2015, 20:53

Bonus - Şu 22 bin şeyi sakın unutmayın!!

İlk çocukta çok hevesliydik. Haftalık olarak çocuk gelişimini gösteren 1000 sayfalık bir kitap, çocuk eğitimini anlatan 500’er sayfalık iki kitap, bebek ve çocuk yemekleri üzerine biri yabancı (çocuk Avrupai büyüsün istedik) iki kitap, daha da ileri gidip ergenlik dönemi sıkıntıları ile ilgili bir kitap, çocuğunuzla etkinlik yoluyla iletişim kurun türünden bir kitap, 2 tane masal kitabı, 2 tane cd’li hikaye kitabı, çocuk oyunları kitabı, nasıl iyi bir ebeveyn olurum kitabı, çocuk için evdeki tuzaklar kitabı, vs. derken yaklaşık 50 tane kitap aldık. Sonuç ortada, bir proje gibi yetiştirelim, 12 yaşında üniversiteye gitsin diye çıktığımız yolda oğlanın 4+4+4’ten bile kazasız belasız çıkabileceğine olan inancım bir hayli zayıf.

Konumuz benim oğlan değil, o konuda zaten yeterince yaralıyım bir de sizi darlamak istemiyorum. Konumuz şu ki, gerek satın aldığımız ve gerekse de internet üzerinden edindiğimiz bilgiler ışığında normal bir çocuk yetiştirmek için, bakın normal diyorum, bir ebeveyn asgari 22 bin şeyi göz önünde bulundurmak zorunda. Doğduğu günden itibaren kesintisiz şekilde hatırlaması gereken 22 bin madde var. Yemesinden içmesine, uyumasından yürümesine, oynamasından gelişimine, sağlığından sporuna, gazından tuvaletini yapmasına, tırnak kesiminden banyosuna, konuşmasından tuvalet alışkanlığına, sosyal ilişkilerinden aile bağlarına kadar değişen alanlarda 22 bin maddeyi bilmeli ve yeri geldiğinde kullanmalısınız.

"Hass..tir lan oradan, anamız bizi böyle mi büyüttü?!" dediğinizi duyar gibiyim de, sen ne biliyorsun ananın seni nasıl yetiştirdiğini? İllaki kitaplardan öğrenmesi gerekmiyor, default olarak gelen analık içgüdüsü ile yetiştirmiş işte, kaldı ki bu soruyu sorduğuna göre birkaç noktada başarısız olmuş da diyebiliriz. Peki neden bu baskı altında hissediyoruz kendimizi? Neden bu 22 bin maddeyi bilmek zorunda bırakılıyoruz? Neden Avrupalı, Amerikalı gibi serbest yetiştirme ilkesini benimsemiyoruz? Çünkü gerek kamu spotları gerekse de reklamlar bize sürekli nasıl bir ebeveyn olmamız gerektiğini anımsatıyor. Bunu bunu yapmazsanız kendinize ana baba demeyin diye diye ağzımıza ediyorlar. Adam giymiş beyaz önlüğünü, takmış stetoskobunu sana “Çocuğa günde iki çay bardağından fazla mama verme!” diyor, hadi sıkıysa versene bunu duyduktan sonra. Tamam diyorsun, bu adamı dinleyeyim, ama kaynanan oradan “bu çocuk aç!” diye ünledikçe kimi dinleyeceksin? Kamu spotu mu kaynana mı?

Demek istediğim bu da değil, çocuk yetiştirmek bu kadar zor olmamalı onu diyorum. Hele bir de kardeşi falan oldu mu, kıskançlık falan giriyor devreye olaya kafadan 7 bin madde daha ekleniyor. Lan olm o kadar bilgiyi alacak kafam olsaydı "London Schools of Economics"de okurdum ben. Derhal pediatrist, çocuk psikologları, gelişim uzmanları, vb. kişilerden oluşan bir şura toplansın ve bu 22 bin madde, azami 100 maddeye çekilsin. Yanlış bilgiler atılsın, aynı bilgiler bir araya getirilsin, az önemli olanlar elensin de biz de biraz nefes alalım yahu. Mesela bu liste güncellensin. devir vampir, kurtadam, Minecraft, Regular Show, Adventure Time, vs. devri. çocuğun kendisini Pokemon zannettiği devirler geçti, mesela kendini vampir zanneden çocuğa karşı neler yapmalıyız bir türlü bulamıyorum. Psikologa gidiyorum adam kendini örümcek adam zanneden çocuğa uyguladığı terapiyi uyguluyor tutmuyor haliyle.

Demem o ki, anne baba olmadan önce bunları bilin, küçük çocuğunuz varsa kendinizi hazırlayın, nedir ne değildir farkında olun. Doğan büyüyor bir şekilde diyen büyüklerinize kulak vermeyin, büyüyor ama sonunda kurt adam mı olacak, Optimus Prime mı olacak size bağlı.

Bizimki geçen alerji gibi bir şey olmuş. vücudu kabardı, suçiçeği zannettik. Gittik doktora, alerji dedi ama geçmedi, sonra psikolog bir arkadaş “bunlar stresten olmuş, size hissettirmiyor olabilir ama kardeşini kıskandığı için stres yapmış, içine atmış" dedi. Lan olm 8 yaşındaki çocukta ne stresi? Ben günde 15 saat çalışıyorum, işler bir bir g.tümde patlıyor bunun 6 aylık bebeği kıskanması gibi strese girmedim. Hem içine atmak nedir? Babasına “şat dı fak ap, yo mada faka” diyen bir çocuk, neyi içine atıyor onu da anlamadım ki?